Κοινωνία Τετάρτη 1/03/2023, 07:03
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύγκρουση τρένων: Στους 36 οι νεκροί, συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού

Σύγκρουση τρένων: Στους 36 οι νεκροί, συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού

(upd) Στους 36 έχει φτάσει μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών από τη μετωπική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη. Σε 85 ανέρχονται οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται (έξι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Σύγκρουση τρένων: Στους 36 οι νεκροί, συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού-1
φωτ.: Reuters/ ALEXANDROS AVRAMIDIS

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετά άτομα εγκλωβισμένα στα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης.  

Το επιβατικό τρένο που είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που είχε αντίθετη κατεύθυνση. Τα δύο τρένα βρέθηκαν – υπό άγνωστες συνθήκες – να κινούνται στην ίδια γραμμή, κάτι που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση. 

Πολλά είναι προσώρας τα αναπάντητα ερωτήματα για τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών την ώρα του δυστυχήματος, αναδεικνύοντας – με τον πλέον τραγικό τρόπο – και το ζήτημα της γενικότερης λειτουργίας των σιδηροδρομικών δικτύων στη χώρα.  

Τρίημερο πένθος 

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κηρύσσεται τριήμερο πένθος για τα θύματα της σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Σύγκρουση τρένων: Στους 36 οι νεκροί, συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού-2
φωτ.: Reuters/ ALEXANDROS AVRAMIDIS 

Εισαγγελέας Εφετών στις έρευνες για την τραγωδία

Με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου η εποπτεία του συνόλου της προανάκρισης για την τραγωδία των Τεμπών ανατέθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας τα οποία έχουν ανατραπεί και εκεί παρουσιάζεται μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού.

Σύγκρουση τρένων: Στους 36 οι νεκροί, συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού-3
φωτ.: Reuters/ ALEXANDROS AVRAMIDIS

Θα χρειαστεί έλεγχος DNA για ταυτοποίηση κάποιων σορών

Σε άσχημη κατάσταση βρίσκονται οι σοροί στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οπως ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης η Ρουμπίνη Λεονταρή, προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, «στο νεκροτομείο υπάρχουν 35 σοροί αυτή τη στιγμή, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά σορών».

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Η επιχείρηση των πυροσβεστών στα πρώτα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια 4 ειδικών γερανοφόρων οχημάτων που ανασηκώνουν τους συρμούς. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, η ελληνική αστυνομία με τον ιατροδικαστή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί. Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

Σύγκρουση τρένων: Στους 36 οι νεκροί, συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού-4
φωτ.: Reuters/ ALEXANDROS AVRAMIDIS

Το επιβατικό τρένο που είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που είχε αντίθετη κατεύθυνση. Τα δύο τρένα βρέθηκαν – υπό άγνωστες συνθήκες – να κινούνται στην ίδια γραμμή, κάτι που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση. 

Πολλά είναι προσώρας τα αναπάντητα ερωτήματα για τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών την ώρα του δυστυχήματος, αναδεικνύοντας – με τον πλέον τραγικό τρόπο – και το ζήτημα της γενικότερης λειτουργίας των σιδηροδρομικών δικτύων στη χώρα. 

Τα τηλέφωνα για τους συγγενείς 

Οι οικείοι και οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας της Hellenic Train που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 76 της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη καθώς και για όσους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train

«Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα» που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού, εκφράζει με νέα της ανακοίνωση η Hellenic Train.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές» και ενημερώνει ότι «θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης».

Γ. Οικονόμου: Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Τη βαθύτατη οδύνη του για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η σκέψη μας βρίσκεται στους συγγενείς των θυμάτων, των τραυματιών και των αγνοούμενων. Προτεραιότητα τώρα είναι η περίθαλψη των τραυματιών, η αναζήτηση αγνοουμένων και η υποστήριξη των συγγενών με ψυχολόγους», ανέφερε.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι έχει κινητοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, με πάνω από 500 ανθρώπους από διάφορες υπηρεσίες να βρίσκονται στο σημείο της τραγωδίας. Στη Λάρισα βρίσκονται και οι υπουργοί Υγείας και Μεταφορών, ενώ μεταβαίνει εκεί και ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ήδη διενεργείται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν τα δύο τρένα να κινούνται για πολλά χιλιόμετρα στην ίδια γραμμή.

Τα δρομολόγια που ακυρώνονται, λόγω της σύγκρουσης αμαξοστοιχιών

Σύγκρουση τρένων: Στους 36 οι νεκροί, συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού-5
φωτ.: Reuters/GIANNIS FLOULIS

Λόγω της σύγκρουσης των δυο αμαξοστοιχιών στον Ευαγγελισμό, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, δεν θα πραγματοποιηθούν όλα τα δρομολόγια σε:

Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη – Αθήνα

Αθήνα -Καλαμπάκα

Καλαμπάκα -Αθήνα

Αθήνα – Λειανοκλάδι

Λειανοκλάδι – Αθήνα

Θεσσαλονίκη – Λάρισα

Λάρισα-Θεσσαλονίκη

Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα

Καλαμπάκα – Παλαιοφάρσαλος

Βόλος – Λάρισα

Λάρισα – Βόλος

Λειανοκλάδι -Στυλίδα

Στυλίδα – Λειανοκλάδι. 

Σύγκρουση τρένων: Στους 36 οι νεκροί, συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού-6
φωτ.: Reuters/ ALEXANDROS AVRAMIDIS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News