Κοινωνία Κυριακή 5/02/2023, 14:47
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέρος: Τουλάχιστον δύο νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες

Λέρος: Τουλάχιστον δύο νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες

Σε εξέλιξη παραμένει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Λέρου, όπου ναυάγησε λέμβος με μετανάστες.

Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από αναφορά ιδιώτη για ύπαρξη σορού στη θάλασσα.

Προσώρας έχουν επιβεβαιωθεί δύο θάνατοι, μιας γυναίκας – η σορός που εντοπίστηκε αρχικά – και ενός παιδιού.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ και υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση, ενώ έρευνες διεξάγονται και από ξηράς με τη συνδρομή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες 41 άτομα έχουν διασωθεί. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται βρέφη, γυναίκες, καθώς και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Εκ των διασωθέντων, 33 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ν. Λέρου και οκτώ άτομα έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (δύο ενήλικες και έξι ανήλικα παιδιά).

Εξι άτομα απεγκλωβίστηκαν από βραχώδες απόκρημνο σημείο από ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. και από στελέχη Λιμενικού και Ακτοφυλακής που έσπευσαν πεζή στο σημείο. 

Κατά δήλωσή τους επέβαιναν περίπου 40 αλλοδαποί σε λέμβο η οποία είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και βρέθηκε ημιβυθισμένη σε βραχώδη ακτή στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή. 

Ο Υπουργός Ναυτιλία, Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε για το συμβάν:

«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι πρώτιστο μέλημα τους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, διασώζοντας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, 41 συνανθρώπους μας, που τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών που εκκινούν από την Τουρκία, με την ανοχή των Τουρκικών Αρχών, εγκατέλειψαν αβοήθητους ανοικτά της Λέρου.

Θέλω να συγχαρώ επίσης τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τους ιδιώτες που έσπευσαν στο σημείο για να συνδράμουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική επιχείρηση διάσωσης. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά έχουμε αθώα θύματα, που έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της εγκληματικής στάσης των διακινητών».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News