Κοινωνία Σάββατο 4/02/2023, 16:25
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα από το 112 σε Αττική και άλλες πέντε περιοχές – Πού θα «χτυπήσει» πρώτα ο χιονιάς

Μήνυμα από το 112 σε Αττική και άλλες πέντε περιοχές – Πού θα «χτυπήσει» πρώτα ο χιονιάς

Μηνύματα από το 112 για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» εστάλησαν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου σε Εύβοια, Βόρειες Σποράδες, Μαγνησία, Φθιώτιδα και Βοιωτία, ενώ ανάλογη προειδοποίηση υπήρξε και στην Αττική στις 7 το απόγευμα.

Στην Αττική, το μήνυμα που εστάλη σε όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου αναφέρει ότι από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής αναμένονται επικίνδυνες χιονοπτώσεις στα βόρειαβορειοανατολικά και βορειοδυτικά της Περιφέρειας.

Στις υπόλοιπες περιοχές, το προειδοποιητικό μήνυμα κάνει λόγο για «επικίνδυνες χιονοπτώσεις» από το πρωί της Κυριακής και συστήνει στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Όπως ανακοινώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, εξετάζεται, επίσης, η πιθανότητα να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

«Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός ακόμα και σε περίπτωση ύφεσης των φαινομένων. Η κακοκαιρία θα είναι έντονη και θα έχει διάρκεια. Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Αναφερόμενος στα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σημείωσε ότι η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας με χιόνια από αργά το βράδυ του Σαββάτου. «Θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, κατά τόπου πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας που θα δημιουργήσουν ισχυρό παγετό, ενώ στα πελάγη θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ», σημείωσε.

Στους δρόμους Αστυνομία, Πυροσβεστική και στρατός

Σύμφωνα με την ενημέρωση, αποφασίστηκε ακόμη η διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας σε σταθμούς βάσης, ιδιαίτερα στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν.

Ειδικότερα στην Αττική, έχουν δημιουργηθεί δέκα σταθμοί βάσης σε κομβικά σημεία, κυρίως στα βόρεια της Περιφέρειας. 

Τέλος, από την ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να ανακοινωθεί απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα έχουν τεθεί οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, για τη λήψη μέτρων και την παροχή οποιασδήποτε αναγκαίας συνδρομής, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, με σκοπό την αντιμετώπιση των επικείμενων δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Όπως αποφασίστηκε σε σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται στους πολίτες ότι με αποφάσεις των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων και προς τούτο θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία, που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα,
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους,
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες για την απρόσκοπτη οδική κυκλοφορία και ασφάλεια.

Συμβουλές για οδηγούς και πεζούς από την Αστυνομία

Οι οδηγοί:

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
  • Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
  • Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
  • Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
  • Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
  • Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
  • Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
  • Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
  • Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
  • Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
  • Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

  • Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
  • Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News