Κοινωνία Δευτέρα 4/01/2021, 10:29
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μ. Δερμιτζάκης: Χρειάζεται lockdown τύπου Μαρτίου για 2-3 εβδομάδες

Μ. Δερμιτζάκης: Χρειάζεται lockdown τύπου Μαρτίου για 2-3 εβδομάδες

Είτε θα πάμε σε ένα αυστηρό lockdown, όπως εκείνο του Μαρτίου, ή θα συνεχίσουμε με ένα διαρκές «άνοιγμα» και «κλείσιμο» μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των εμβολιασμών, εκτίμησε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της κυβέρνησης για πλήρες lockdown, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου και εκτίμησε ότι εάν μπορέσουμε να κρατήσουμε ένα αυστηρό lockdown για 2-3 εβδομάδες, τότε θα κρούσματα θα πέσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, στο lockdown του Νοεμβρίου, ο κόσμος εκμεταλλεύτηκε κάθε δυνατότητα μετακίνησης που είχε, κάτι που δεν συνέβη στην προηγούμενη καραντίνα, όταν υπήρχε μεγαλύτερος φόβος, είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι «είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που έχουμε επομένως αν πρέπει να αποφασίσουμε να ανοίξουμε μία νομίζω τα σχολεία είναι η πιο σημαντική και λόγω ασφάλειας και λόγω συνεπειών από το να μην ανοίξουν». Πρόσθεσε, πάντως, ότι εάν υπάρξει κάποια πολύ μεγάλη αλλαγή στην εικόνα των κρουσμάτων –την οποία ο ίδιος δεν περιμένει- τότε η απόφαση θα ανατραπεί.

Σωστή κίνηση χαρακτήρισε  το αυστηρότερο lockdown και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος επίσης μίλησε στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, σημείωσε πως στο πανεπιστήμιο έχουν κάνει «σενάρια» με συνεχές lockdown, τα οποία δείχνουν καλά αποτελέσματα, με διψήφια νούμερα στα κρούσματα.

Πάντως, εκτιμώντας ότι η αύξηση στα κρούσματα από τις γιορτές έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11 του μήνα. Και πρόσθεσε ότι «ο συνδυασμός λιανεμπορίου –click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News