Κοινωνία Κυριακή 3/01/2021, 17:52
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε θα φθάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς στην Ελλάδα

Σε τρεις φάσεις ο πρώτος γύρος εμβολιασμών

Πότε θα φθάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς στην Ελλάδα

Συνολικά 3.779 άτομα έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα έως σήμερα το μεσημέρι, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται χωρίς διακοπή και με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης “Ελευθερία”» διαβεβαίωσε, χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η πρώτη δόση του εμβολιασμού των υγειονομικών, καθώς των εργαζόμενων – διαμενόντων στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.

Ο εμβολιασμός, ειδικότερα, των υγειονομικών στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) θα γίνει σε τρεις φάσεις.

  • Αύριο, 4 Ιανουαρίου, θα προστεθούν 42 νέα νοσοκομεία στα εννέα νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς -δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών καθημερινά.
  • Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν επιπλέον 55 νοσοκομεία και έως τις 12 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα.
  • Στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ θα προστίθενται σταδιακά τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία -τη Δευτέρα (4/1) προστίθενται και πέντε Στρατιωτικά Νοσοκομεία- ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, αύριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου

Η εκτίμηση, με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής, είναι ότι μέχρι την παραπάνω ημερομηνία (20/1) θα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 100.000 άτομα.

Τι απαντά στις επικρίσεις περί αναβολών

Την ίδια ώρα, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε και στις κριτικές περί καθυστερημένων εμβολιασμών ή περί αναβολών.

«Η σταδιακή ένταξη των Νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, διασφαλίζει την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος, τόσο στον ασφαλή εφοδιασμό, όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού στα ψηφιακά εργαλεία που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στο ΕΣΥ, αλλά και σε όλα τα στάδια διαχείρισης του εμβολίου από την αποθήκευση και διανομή του, έως τη διενέργεια των εμβολιασμών».

«Η τακτική της σταδιακής έναρξης των εμβολιασμών ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρεις φάσεις, αναβολή. Είναι οι ίδιοι “πρόθυμοι” που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News