Κοινωνία Πέμπτη 19/01/2023, 19:25
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό»: Μουσείο, κόμβος συνάντησης

Υπέργεια η σύνδεση με το Ακροπόλ – Με ερωτηματικό η σχέση με το Πολυτεχνείο

«Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό»: Μουσείο, κόμβος συνάντησης

Για τη διαδικασία επιλογής των γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε., που θα δημιουργήσουν το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και για τις λεπτομέρειες της καινούργιας μορφής του, οι οποίες διαφοροποιούνται εν μέρει από το αρχικό όραμα –με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εν τέλει υπέργεια και όχι υπόγεια σύνδεση με το Ακροπόλ– μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης των σχετικών αρχιτεκτονικών προσχεδίων, Ανδρέας Κούρκουλας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τη σύνδεση του μουσείου με το ιστορικό ξενοδοχείο της Πατησίων, ο κ. Κούρκουλας διευκρίνισε ότι όλες οι προτάσεις που είχε στα χέρια της η διεθνής επιτροπή «θεώρησαν ότι δεν χρειάζεται η ένταση μιας υπόγειας σύνδεσης με το Ακροπόλ και πρότειναν η σύνδεση να γίνει επιφανειακά». Οπως εξήγησε ο κ. Κούρκουλας, με ερωτηματικό παραμένει και η σύνδεση του μουσείου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τα ιστορικά κτίρια της αρχιτεκτονικής σχολής του τελευταίου να μπορούν να αποτελέσουν «σημαντικό κόμβο της σχέσης Μουσείου, Πολυτεχνείου και δήμου», με τρόπους που αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν όταν προχωρήσει η ιδέα των Chipperfield – Τομπάζη. «Αυτό που θα ήταν ευκταίο κάποια στιγμή», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη, «είναι να έχουμε δύο οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της Αθήνας, που θα έχουν μια συλλειτουργία, η οποία θα αναβαθμίζει πολιτιστικά την περιοχή».

Δίνοντας μια τάξη μεγέθους του νέου μουσείου, η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι οι νέοι εκθεσιακοί χώροι θα καταλαμβάνουν έκταση 16.500 τ.μ. (όσο και οι υφιστάμενοι), ενώ ο κήπος του θα ανέρχεται σε 13.000 τ.μ. «Ο κήπος είναι πολύ ουσιαστικό μέρος του μουσείου», υπογράμμισε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε: «Υπογείως του θα αναπτυχθεί η επέκταση του μουσείου, αλλά δεν θέλουμε να χάσουμε τον κήπο, επομένως θα υφίσταται από πάνω». Το πάρκινγκ που θα δημιουργηθεί, θα κυμαίνεται σε 8.500 τ.μ.

Αναφερόμενη στην έκθεση του μουσείου, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι δεν θα χωρίζεται σε παλιά και νέα, αλλά θα χαρακτηρίζεται από ουσιαστική και λειτουργική ενότητα, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που καλείται να φιλοξενήσει το σύνολο της μουσειακής λειτουργίας, όπως και τις αποθήκες, αρχαιότητες των οποίων θα εκτεθούν. Ο κ. Κούρκουλας εξήγησε ότι οι νέοι χώροι θα είναι και εκθεσιακοί, αλλά και χώροι κοινού, καθώς η προσέγγιση των Chipperfield – Τομπάζη απευθύνεται και στην ίδια την πόλη, εντός της οποίας το μουσείο αναμένεται να αποτελέσει ένα κόμβο συνάντησης. Εξηγώντας την επιλογή να μην ακολουθηθεί ανοιχτός διαγωνισμός για την ανάδειξη αρχιτεκτονικής πρότασης, ο κ. Κούρκουλας εξήγησε ότι η εμπειρία έχει δείξει πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε έναν «αποκαρδιωτικό» για τα γραφεία αριθμό περίπου χιλίων συμμετοχών. Τόνισε ακόμη ότι τα κριτήρια που τέθηκαν ήταν αυστηρά, καθώς περιλάμβαναν μεταξύ άλλων τη διεθνή βράβευση των γραφείων για το έργο τους (όπως βραβεία Pritzker και Mies Van der Rohe) και για τον σχεδιασμό κάποιου μουσείου, αλλά και την ώσμωση με τα συνεργαζόμενα ελληνικά γραφεία. Το γεγονός ότι τα τελευταία δεν έχουν τις διεθνείς βραβεύσεις που έχουν λόγου χάρη τα πορτογαλικά, πρόσθεσε ο κ. Κούρκουλας, «πρέπει να μας προβληματίσει», ενώ η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι εξαρχής ο στόχος ήταν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, «το μεγαλύτερο και σημαντικότερο του είδους του σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά την προβολή της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς, να αποκτήσει μια διεθνή διάσταση». Υπογράμμισε επίσης πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε προβλέπεται από τον νόμο, καθώς τα έργα που χρηματοδοτούνται από ενωσιακούς πόρους δεν υπάγονται στην υποχρέωση θεσμικού διαγωνισμού.

Σχολιάζοντας πάντως με ανακοίνωσή του την όλη διαδικασία, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων τη χαρακτήρισε «προβληματική», καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν ακολουθεί τις θεσμοθετημένες διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ προβλέπει ετεροβαρή συνεργασία ξένων και ελληνικών γραφείων.

Το επόμενο διάστημα, τα γραφεία Chipperfield – Τομπάζη αναμένεται να εξελίξουν την πρότασή τους ώστε να ετοιμαστούν οι πλήρεις μελέτες υλοποίησης του έργου, από όπου θα προκύψει και ο προϋπολογισμός του, μια ανώτατη τάξη του οποίου (300.000.000 ευρώ) είχε δώσει η μελέτη σκοπιμότητας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ενώ στις 15 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί δημόσια. Συζητείται επίσης η παρουσίαση και των δέκα προτάσεων που κατατέθηκαν, μέσα από έκθεση και έντυπο κατάλογο.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

David Chipperfield και Γραφείο Τομπάζη δημιουργούν το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα

Εγκαινιάστηκε το Aegean Neorion Innovation Center στη Σύρο

Προχωρά η αναβάθμιση του Μουσείου Χίου – Με δωρεά της Dimand οι μελέτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News