Πολιτική Πέμπτη 22/12/2022, 07:46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatargate: Ώρα αποφάσεων για την Εύα Καϊλή, το «ντόμινο» συνεχίζεται

Qatargate: Ώρα αποφάσεων για την Εύα Καϊλή, το «ντόμινο» συνεχίζεται

Ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες παρουσιάζεται σήμερα (περίπου στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος) η Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή αν θα αφεθεί ελεύθερη με ή χωρίς όρους. 

Η διαδικασία αναμένεται να γίνει κεκλεισμένων των θυρών και να ολοκληρωθεί έως το μεσημέρι. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από τις βελγικές αρχές. 

Χθες, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε συνάντηση περίπου τεσσάρων ωρών με τους δύο δικηγόρους της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο και Αντρέ Ριζόπουλο.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, κατά την αποχώρηση του, δήλωσε ότι η κ Καϊλή είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση – «είναι δυστυχής και λόγω του παιδιού είναι ακόμα πιο δυστυχής». «Ήμασταν πολλές ώρες με την κυρία Καϊλή. Αύριο είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία», τόνισε.

«Δεν θα κάνω καμία δήλωση για την ουσία της υπόθεσης. Άλλωστε αύριο το ζητούμενο δεν είναι αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά θα εξεταστεί αν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η κ. Καϊλή ούτε είναι ύποπτη φυγής ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία. Ερωτηθείς για το τι πιστεύει ότι θα συμβεί αύριο, τόνισε ότι «ο κ. Ριζόπουλος μου είπε ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής», για να συμπλήρωσε: «Με νομικά κριτήρια έχω αισιοδοξία».

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

Ο Αντρέα Κοτσολίνο, ο Ιταλός ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος που κατονομάστηκε από τους Τζόρτζι και Παντσέρι ως αποδέκτης του χρηματισμού από το Κατάρ, ζήτησε την άρση της ασυλίας του και επιδιώκει να καταθέσει στην Εισαγγελία του Βελγίου. Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα Corriere della Sera καθώς έρχονται στην επιφάνεια όλο και περισσότερες διαρροές για τον ρόλο που αποδίδουν οι δύο συλληφθέντες στον ευρωβουλευτή, γνωστό για τη δραστηριότητά του στις σχέσεις της Ε.Ε. με τον αραβικό κόσμο.

Αν ο Κοτσολίνο μιλήσει, θα δοθεί συνέχεια στο ντόμινο που ξεκίνησε όταν η Εύα Καϊλή υποστήριξε ότι τα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στο σπίτι της ήταν του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Ο Τζόρτζι είπε ότι τα χρήματα σχετίζονταν με τον πρώην ευρωβουλευτή για λογαριασμό του οποίου εργαζόταν, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έβαλε στην εικόνα τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές, τον Ιταλό Αντρέα Κοτσολίνο, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα και τη Βελγίδα Μαρία Αρένα.

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορήθηκε για το περιεχόμενο της κατάθεσης Παντσέρι ο ανταποκριτής της εφημερίδας La Repubblica στις Βρυξέλλες, ο Παντσέρι υποστήριξε ότι ο σκοπός του χρηματισμού ήταν να μην εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσματα με αρνητικό περιεχόμενο για τις ενδιαφερόμενες χώρες.

«Πήραμε 50.000» είπε, χωρίς να είναι σαφές ποιους αφορά η χρήση του πρώτου πληθυντικού αριθμού. Σύμφωνα με το έγγραφο που περιγράφει τις ενέργειες των βελγικών διωκτικών αρχών, μυστικοί αστυνομικοί είχαν εισέλθει στο σπίτι του Παντσέρι τον Απρίλιο και είχαν εντοπίσει 700.000 ευρώ μετρητά σε ένα ντουλάπι και σε ένα μικρό χρηματοκιβώτιο.

Οι αστυνομικοί τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία του σπιτιού συσκευές παρακολούθησης και άφησαν τα πάντα όπως τα βρήκαν.

Στην κατάθεσή του ο Παντσέρι υποστήριξε ότι το κύκλωμα του χρηματισμού στήθηκε μετά την αποχώρησή του από την Ευρωβουλή το 2019, διαψεύδοντας έτσι ότι χρηματιζόταν όσο ήταν εν ενεργεία και μεταφέροντας την ευθύνη στον Κοτσολίνο, που τον διαδέχθηκε ως επιφανές μέλος μιας σειράς επιτροπών αρμόδιων για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τον αραβικό κόσμο.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News