Πολιτική Τετάρτη 21/12/2022, 20:56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Καλείται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό εν όψει χιονοθύελλας

ΗΠΑ: Καλείται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό εν όψει χιονοθύελλας

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές προσπαθούν να ολοκληρώσουν σήμερα την εξέταση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς μια χιονοθύελλα απειλεί να κλείσει δρόμους και αεροδρόμια στα τέλη της εβδομάδας, δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις τους από και προς την Ουάσινγκτον.

«Η Γερουσία δεν έχει κανέναν λόγο να περιμένει, αντιθέτως υπάρχουν πολλοί λόγοι να ενεργήσουμε γρήγορα, προτού η χιονοθύελλα να καταστήσει επικίνδυνες τις μετακινήσεις για τα μέλη (του Κογκρέσου), τους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους, ακριβώς πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων», τόνισε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ.

Το Κογκρέσο έχει διορία μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου, ώρα Ελλάδας) να εγκρίνει το νομοσχέδιο για να αποφύγει την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, το διαβόητο shutdown. Οι γερουσιαστές ελπίζουν ότι εντός της ημέρες θα υπερψηφίσουν το κείμενο αυτό που προβλέπει μεταξύ άλλων τη χορήγηση 44,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της Ουκρανίας. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα σταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να εγκριθεί, πιθανότατα αύριο.

«Πρέπει να τελειώνουμε πριν από την Παρασκευή, όταν θα φτάσει στο τέλος της η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε πολύ νωρίτερα», πρόσθεσε ο Σούμερ.

Ο προϋπολογισμός είναι το τελευταίο σημαντικό νομοσχέδιο που θα εξετάσει το Κογκρέσο με την παρούσα σύνθεσή του. Από τον Ιανουάριο, οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή ενώ η Γερουσία θα παραμείνει στα χέρια των Δημοκρατικών.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή και υποψήφιος για πρόεδρος του Σώματος από τον Ιανουάριο, Κέβιν Μακάρθι, κάλεσε το κόμμα να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό εκτιμώντας ότι θα είναι ευκολότερο να διαπραγματευθούν τη νέα χρονιά. Μάλιστα, μια ομάδα νέων Ρεπουμπλικάνων βουλευτών απείλησε ότι θα μπλοκάρει κάθε μελλοντική πρόταση νόμου που θα προέρχεται από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές οι οποίοι θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Εάν το νομοσχέδιο δεν εγκριθεί εγκαίρως, τα δύο κόμματα μπορεί να διαπραγματευθούν μια προσωρινή συμφωνία ώστε να παραταθεί η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και τον Ιανουάριο.

 

Πηγή: AFP

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News