Πολιτική Τετάρτη 14/12/2022, 12:48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: Τα μυστικά που αποκαλύπτουν τα κατασχεμένα χαρτονομίσματα

Εύα Καϊλή: Τα μυστικά που αποκαλύπτουν τα κατασχεμένα χαρτονομίσματα

Στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο Qatargate, που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο, η βελγική αστυνομία αποφάσισε να αποσύρει τα χαρτονομίσματα που έχει κατασχέσει από τους φερόμενους ως παραλήπτες των μετρητών αυτών, προς περαιτέρω έλεγχο.

Eν τω μεταξύ νέες φωτογραφίες από τα κατασχεθέντα χρήματα, αλλά και τις επίμαχες βαλίτσες, δημοσίευσαν στο Twitter οι βελγικές αρχές. 

Όπως αποκαλύπτει την Τετάρτη η έγκυρη βελγική εφημερίδα L’ Echo, οι βελγικές αρχές κατέσχεσαν μεταξύ άλλων μετρητά ακυκλοφόρητα, που ήταν ακόμη κολλαριστά και δεμένα με λαστιχάκι, και εμφανώς προέρχονταν από άλλη χώρα δεδομένου ότι το Βέλγιο έχει πάψει να τυπώνει χαρτονομίσματα.

Έτσι εφόσον εντοπιστεί η προέλευση των μετρητών αυτών, θα είναι ύστερα εύκολο να αποκαλυφθεί η τράπεζα από την οποία είχε γίνει η ανάληψη των χαρτονομισμάτων, άρα και ο τραπεζικός λογαριασμός και η ταυτότητα του ατόμου που χρεώθηκε την ανάληψη.

Επιπλέον οι αρχές θα μπορέσουν να αναλύσουν τα ψηφιακά αποτυπώματα πάνω στα χαρτονομίσματα και να τα αντιπαραβάλουν με αυτά των υπόπτων, είτε είναι υπό κράτηση όπως η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, είτε έχουν αφεθεί ελεύθεροι, όπως ο πατέρας της.

Πάντως όπως αναφέρει το βελγικό δημοσίευμα, αυτή η αναλυτική εξέταση θα απαιτήσει αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, κατά πως τονίζει χαρακτηριστικά στα αγγλικά, η λύση είναι «Follow the money», δηλαδή «Ακολούθησε την πορεία του χρήματος».

Ώρα αποφάσεων

Την ίδια ώρα, σε μια κλειστή ακρόαση από Βέλγους δικαστές στο Παλέ ντε Ζουστίς (Palais de Justice), ένα κτίριο του 19ου αιώνα στο κέντρο των Βρυξελλών, θα αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική μεταχείριση της Εύας Καϊλή και των τριών συγκατηγορουμένων της στην υπόθεση που συγκλονίζει από την περασμένη Παρασκευή το Ευρωκοινοβούλιο. Εάν δηλαδή θα παραμείνει κρατούμενη ή εάν θα αφεθεί ελεύθερη έως ότου η υπόθεσή της οδηγηθεί στο ακροατήριο. Με ένα από τα πιθανά σενάρια να είναι αυτό της αποφυλάκισής της, υπό τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησής της με το λεγόμενο βραχιολάκι.

Εως αργά χθες δεν είχε γίνει γνωστό εάν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα παρίστατο στη διαδικασία ή εάν θα εκπροσωπούνταν από τον ελληνικής καταγωγής δικηγόρο της Αντρέ Ριζόπουλο, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.

Το πρωί της Τετάρτης, ο δικηγόρος της αδερφής της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε πάντως στον ΣΚΑΪ ότι ο ίδιος πρότεινε και στην ίδια την ευρωβουλεύτρια και στους συνηγόρους της στο Βέλγιο να ζητήσει αναβολή της ακρόασης για την Τρίτη, για να είναι και αυτή παρούσα (σσ. όπως είπε, σήμερα έχει μια απεργία στο Βέλγιο και δεν είναι δυνατή η μεταγωγή της στο δικαστικό μέγαρο).

Η χθεσινή ημέρα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο δεν πέρασε χωρίς νέες έρευνες. Τουναντίον. Οι βελγικές αρχές και συγκεκριμένα στελέχη του «Κεντρικού Γραφείου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς» (OCRC) σφράγισαν το γραφείο μιας μόνιμης υπαλλήλου του Ευρωκοινοβουλίου, προερχομένης σύμφωνα με πληροφορίες από τον χώρο των Πρασίνων.

Συμμετείχε σε υποεπιτροπή αρμόδια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία προΐστατο μέχρι πριν από την έναρξη των ερευνών η Βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρία Αρένα και προηγουμένως ο κρατούμενος για την υπόθεση Αντόνιο Παντσέρι. Παρόμοια έφοδος έγινε από τις γαλλικές αρχές και στα γραφεία συνεργάτη Ιταλού ευρωβουλευτή στο Στρασβούργο. Οπως συνέβη και ένα 24ωρο νωρίτερα με την έφοδο των Αρχών σε γραφεία δέκα υπαλλήλων του Ευρωκοινοβουλίου στο κτίριο «Αντόνιο Σπινέλι», κατά την οποία δεσμεύθηκαν όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και από την εξέταση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών των υπόπτων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η περαιτέρω πορεία της έρευνας.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News