Πολιτική Σάββατο 10/12/2022, 20:49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: Συνεχίζεται το θρίλερ στις Βρυξέλλες – Αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων της

Την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται οι ανακοινώσεις των δικαστικών Αρχών του Βελγίου για την υπόθεση διαφθοράς

Εύα Καϊλή: Συνεχίζεται το θρίλερ στις Βρυξέλλες – Αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων της

Συνεχίζεται το θρίλερ με το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην καρδιά της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας και στο οποίο εμπλέκεται το όνομα της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή, αλλά και του συντρόφου τηςΣύμφωνα με την ΕΡΤ, την Κυριακή αναμένονται οι ανακοινώσεις των δικαστικών Αρχών του Βελγίου για την υπόθεση.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, κοινοποίησε στους Ευρωβουλευτές επιστολή με την οποία ενημερώνει ότι αφαιρεί όλες τις αρμοδιότητες από την Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα με απόφαση της, που μόλις μας κοινοποιήθηκε, αναστέλλει-με άμεση εφαρμογή-όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ», έγραψε στο Twitter.

Νωρίτερα, διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, τόνισε στο ΑΠΕ πως κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών

Η προσαγωγή της κ. Καϊλή και άλλων τεσσάρων ατόμων, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έρευνας από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς, για υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν χθες τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και στην οικία της κ. Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας L’Echo, η κ. Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, η κ. Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν χθες σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης.

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις».

Οι τέσσερις συλληφθέντες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι.

Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βιντσεντίνι, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice». 

Όπως μεταδίδουν όλα τα ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

Ιταλία: To κόμμα Άρθρο Ένα παύει προσωρινά τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Πανκέρι

Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, το ιταλικό αριστερό κόμμα «Άρθρο Ένα» έπαψε προσωρινά από τα μέλη του, τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Πανκέρι. Η ιταλική πολιτική αυτή δύναμη εκφράζει την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη και την προσδοκία να μπορέσει ο Πανκέρι «να αποδείξει ότι δεν σχετίζεται με την όλη υπόθεση διαφθοράς που ξέσπασε στις Βρυξέλλες».

Η εφημερίδα αναφέρεται σε πρακτικά της έρευνας των Βέλγων εισαγγελέων, βάσει των οποίων «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες ότι παρενέβη πολιτικά, με πρόσωπα που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου, έναντι χρηματικού αντίτιμου».

Σύμφωνα με τα πρακτικά τις έρευνας στα οποία αναφέρεται η εφημερίδα της Ρώμης, «η έρευνα αφορά τα αδικήματα διαφθοράς, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εγκληματικής δράσης» αν και «ισχύει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας», όπως επισημαίνει.

Στην Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας, στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η επικύρωση του εντάλματος σύλληψης της κόρης και της συζύγου του Παντσέρι. Η La Repubblica προσθέτει ότι βάσει του περιεχομένου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων «και οι δυο τους είχαν πλήρη επίγνωση της δράσης του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, ακόμη και σε ό,τι αφορά τη μεταφορά και παράδοση δώρων».

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Διεθνής Διαφάνεια καταγγέλλει «την ανάπτυξη μίας κουλτούρας ατιμωρησίας»

Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εύα Καϊλή: Συνεχίζεται το θρίλερ στις Βρυξέλλες – Αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο-1

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International). «Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρα ατιμωρησίας (…) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».

Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής του Δικαίου στο College de l’ Europe της Μπρυζ.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε σήμερα «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με την δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Σε υψηλούς τόνους η πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας

Η μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκαλεί πολιτικές αναταράξεις εντός των συνόρων. Ήδη, με εντολή του Νίκου Ανδρουλάκη, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ η Εύα Καϊλή, ενώ ανάλογη ήταν και η απόφαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την κυρία Καϊλή «δούρειο ίππο» της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος τον κατηγόρησε για επίδειξη θράσους.

Η απόφαση της διαγραφής της Εύας Καϊλή έγινε για πολιτικούς λόγους, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Όπως είπε, ήδη με τις τελευταίες διαφοροποιήσεις της είχε ενημερώσει την επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ότι η Εύα Καϊλή δεν θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις το ποτήρι ξεχείλισε.  Όπως είπε Νίκος Ανδρουλάκης, η Εύα Καϊλή προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα της παρακολούθησης του να μην συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ψήφισε εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και λειτουργούσε ως βραχίονας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη, σχολιάζοντας ότι όσα λέει είναι “προφάσεις εν αμαρτίαις” και “δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε τον κήνσορα περί πολιτικής ηθικής“. “Με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν βαρύνουν -με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά- τον ίδιον και το κόμμα του, αλλά τη ΝΔ!“, δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Όσο κι αν προσπαθεί η παρέα του Μαξίμου, ο θύτης δεν μπορεί να εμφανιστεί ως θύμα», τονίζεται στη νέα ανακοίνωση.

Απάντηση στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως «αντί να απολογείται, συνεχίζει την επίθεση και την επίδειξη θράσους! Το καλό είναι ότι δεν κουράστηκαν ιδιαίτερα να εκδώσουν την εν λόγω ανακοίνωση, καθώς αποτελεί απλή συρραφή δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι αιχμές που άφησε ο κ. Ανδρουλάκης και για την προηγούμενη κυβέρνηση προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. “Βρέθηκαν τσάντες με χρήματα στο σπίτι της κας Καϊλή και ο κος Ανδρουλάκης κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «εγώ δεν καλύπτω κανέναν». Τι άλλο θα έπρεπε να γίνει μπας και ανακαλύψει το Δούρειο Ίππο;” αναφέρει μέσω Twitter ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τις εξελίξεις σχολίασαν όλα τα κόμματαο, ενώ ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι είναι «άλλο πράγμα η έρευνα που πρέπει να ρίχνει πάντα άπλετο φως κι άλλο το να σπεύδουμε να καταδικάσουμε χωρίς να έχουμε κάτι στα χέρια μας».

«Οι έρευνες για διαφθορά σε στελέχη του ευρωκοινοβουλίου, ανάμεσα τους και η αντιπρόεδρος Ε. Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, φέρνουν στο προσκήνιο τους δεσμούς «αίματος» της ΕΕ και των θεσμών της, μέσω και των διαφόρων επισήμων κι ανεπίσημων λόμπι, με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

“Για άλλη μια φορά, μία υπόθεση πολιτικής διαφθοράς γίνεται γνωστή από έρευνες των αρχών του εξωτερικού και όχι της Ελλάδας” σχολίασε η Ελληνική Λύση.

“Τώρα εξηγούνται τα ανήκουστα περί των «πρωτοπόρων στα εργασιακά Δικαιώματα» του Κατάρ” τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος κάλεσε την Εύα Καϊλή να παραδώσει την έδρα της στην παράταξη σημειώνοντας ότι το κόμμα δεν έχει «καμία ανοχή απέναντι στη διαφθορά και στην αδιαφάνεια, είμαστε άτεγκτοι σε κάθε υπόθεση».

Σε περίπτωση που η ευρωβουλευτής παραδώσει την έδρα της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ, τη θέση παίρνει ο πρώτος επιλαχών Νίκος Παπανδρέου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr, ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

L’Echo: Η Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, στο σπίτι της βρέθηκαν τσάντες με χαρτονομίσματα

Επείγουσα συζήτηση για τη βελτίωση των κανόνων διαφάνειας σε ΕΚ και ΕΕ ζητούν ευρωβουλευτές και ΜΚΟ

Ανδρουλάκης για Καϊλή: Έκανε παιχνίδια Δούρειου Ίππου με τη ΝΔ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News