Πολιτική Πέμπτη 8/12/2022, 13:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Γιατί 5 ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα;

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Γιατί 5 ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα;

Γενναία θεσμική απάντηση σε μία πρόκληση που δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ν/σ για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά στη Βουλή. 

«Το χθες είναι στα χέρια της δικαιοσύνης στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη να διαλευκάνει αυτή την υπόθεση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το αύριο είναι στα δικά μας χέρια και κανείς δεν έχει άλλοθι να μην ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Kαταγγέλλοντας το «εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας, που περιλαμβάνει μια σειρά προσώπων», o πρωθυπουργός τόνισε πως «το ζητούμενο είναι η εναρμόνιση των αρχών της εθνικής ασφάλειας και των ατομικών δικαιωμάτων».

«Απ’ όλους έχει ο μπαξές, αλλά χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που θα επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό απ’ όσους έστησαν τη σκευωρία της Novartis».

Ισχυρισμοί χωρίς καμία απόδειξη

Έκανε μάλιστα λόγο για ισχυρισμούς «χωρίς καμία απόδειξη ειδικά την ώρα που οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες», χαρακτηρίζοντας ως «το τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα» την εμπλοκή του ονόματος του στρατηγού Φλώρου. «Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζω το πατριωτικό καθήκον», υπογράμμισε. Κι αφού είπε «ως εδώ», επισήμανε ότι «η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον εκδότη-δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, χωρίς να τον κατονομάσει, είπε ότι «ο εθνικός συκοφάντης τώρα σκέφτεται πώς θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών», για να προσθέσει ότι «ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει έναν τρόπο για να δικαιολογήσει την ήττα του». Ταυτόχρονα, «θα συνεχίσετε να δηλητηριάζετε το πολιτικό κλίμα», είπε.

Γιατί 5 ημέρες πριν από τις εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα;

Αμέσως μετά τόνισε: «Αντί να περιφέρετε παραμύθια, ακούστε τις δικές μου ερωτήσεις: Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με άλλα παράνομα λογισμικά;». Και συνέχισε: «Γιατί 5 μέρες πριν από τις εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα ώστε να γίνει πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής;».

«Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίσουν τη δράση τους – κάποια στιγμή κ. Τσίπρα θα απολογηθείτε για αυτό τον ποινικό κώδικα», είπε και υπενθύμισε ότι μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας προκήρυξε εθνικές εκλογές, αλλά «κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για μία εβδομάδα για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, τον ποινικό κώδικα».

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους

Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διαβάσει τα κατασκοπικά μυθιστορήματα του Τζον Λε Καρέ, ο οποίος έλεγε: «Η επανάληψη κάνει το ψέμα γεγονός πάνω στο οποίο χτίζονται και νέα ψέματα». 

 «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν την επόμενη ημέρα κύριε Τσίπρα, ελπίζω να μην σύρετε την Ελλάδα στο βούρκο», υπογράμμισε.

Οι 7 τομείς του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι «δεν είμαστε μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο», σημειώνοντας ότι γειτονεύει με διάφορους κινδύνους και γύρω της έχει πολύπλευρες προκλήσεις. Αναφέρθηκε στην καθολική απαγόρευση διαχείρισης και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών και παρουσίασε τις τομές του νομοσχεδίου.

«Η 1η τομή αφορά στα ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της ΕΥΠ – θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός », είπε και αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ…». Η 2η τομή είναι ότι γίνεται πιο «αυστηρός προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας», ενώ η 3η τομή είναι ότι τίθενται «επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου» και αν αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει να υπάρχει και η έγκριση του προέδρου της βουλής. Η 4η τομή είναι ότι η «ενημέρωση όποιου τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση, θα γίνεται μετά από την παρέλευση 3 ετών». Η 5η τομή είναι «το ίδιο το πρωτόκολλο που καταργεί την ως τώρα ισχύουσα αλλά υποχρεωτική κράτηση -χωρίς χρονική προθεσμία- των αρχείων». Θα κρατούνται 6 μήνες μετά το τέλος της επιχείρησης, ωστόσο ο φάκελος θα κρατείται για δέκα χρόνια. Με την 6η τομή «απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιοδήποτε ιδιώτη», η ποινή θα φτάνει έως 10 χρόνια κάθειρξη. «Μόνο το κράτος θα έχει τη δυνατότητα απόκτησης τέτοιων λογισμικών», πρόσθεσε. Η 7η τομή αφορά στη συνένωση όλων των σχετικών δομών, που τώρα είναι διάσπαρτες – «και ενσωματώνουμε 12 ενωσιακές κατευθύνσεις που προστατεύουν την ιδιωτικότητα».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News