Πολιτική Δευτέρα 5/12/2022, 22:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές: Στο υψηλότερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές: Στο υψηλότερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Μιλώντας στο 33ο Greek Economic Summit, οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης, Τζον Σαρμπάνης και Νικόλ Μαλλιωτάκη υπογράμμισαν τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον η Ελλάδα στις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, δήλωσε ο Κρις Πάππας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθούν τρόποι προκειμένου οι δύο χώρες να εμβαθύνουν αυτήν τη σχέση ακόμη περισσότερο. Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής είπε επίσης ότι έχει πολύ σημαντικές συζητήσεις, τόσο με Δημοκρατικούς όσο και με Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, ώστε να περιοριστούν οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Η Ελλάδα είναι ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή, τόνισε από την πλευρά ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στο 33ο Greek Economic Summit. Ο ίδιος εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι οι πολλά υποσχόμενες εξελίξεις στο μέτωπο της αξιοποίησης των υποδομών LNG σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξελιχθεί σε κορυφαίο ενεργειακό κόμβο. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία του αγωγού EastMed υποστηρίζοντας ότι ευελπιστεί ότι η διοίκηση Μπάιντεν θα ξανασκεφτεί τη στάση της στο συγκεκριμένο θέμα, ιδίως υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο δεσμός ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρός, τόνισε από την πλευρά του ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης. «Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ότι η Ελλάδα έχει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια δημιουργίας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε. Ο κ. Σαρμπάνης εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι αυτή η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ θα παραμείνει, ανεξαρτήτως του κόμματος που θα ελέγχει στο μέλλον τα σώματα του Κογκρέσου στις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο. Η Ελλάδα έχει πολύ καλές ευκαιρίες ως διαμετακομιστικός κόμβος και ο ρόλος της έγινε πιο σημαντικός μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε.

Η Ελλάδα, το λίκνο της Δημοκρατίας, μοιράζεται κοινές αξίες με τις ΗΠΑ, τόνισε η Νικόλ Μαλλιωτάκη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διευρυνθούν οι ελληνοαμερικανικές διμερείς σχέσεις. Η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής δήλωσε περήφανη που εκπροσωπεί την ελληνική κοινότητα και την Ελλάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της διακομματικής στήριξης της τροπολογίας για την απαγόρευση προμήθειας στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F16 που χρησιμοποιούνται για προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα.

πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Τζορτζ Τσούνης: Οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην Ελλάδα να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη

Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος τουριστικός προορισμός για το 2022

Κομισιόν: Βλέπει «φυγή» επενδύσεων προς τις ΗΠΑ – Πώς θα τη σταματήσει

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS