Πολιτική Τρίτη 29/11/2022, 08:14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραπεζώματα χωρίς «ψωμί» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τραπεζώματα χωρίς «ψωμί» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ο Χρήστος Σπίρτζης με τον Δημήτρη Ρέππα βρέθηκαν πριν από περίπου μία εβδομάδα για φαγητό στην «Παλιά Αγορά». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός σύνδεσμος του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ και το πρώην μέλος της «ομάδας των λοχαγών» στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου. Η μακροχρόνια φιλία τους και οι συχνές επαφές που έχουν, ρίχνουν τον πήχυ των προσδοκιών για όσους έσπευσαν να προκαταλάβουν πως κάτι καινούργιο βρίσκεται στα «σκαριά» στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ακολούθησε την Τετάρτη η σκληρή κριτική του πρώην πρωθυπουργού για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αχαΐα, στον τόπο καταγωγής του: «Το χάος που χωρίζει τα λόγια από τα έργα, δεν μπορεί να καλυφθεί από τις μεγάλες, επικοινωνιακής λογικής επισκέψεις του πρωθυπουργού στις περιφέρειες της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου. Μήπως όντως κάτι «ψήνεται»;

Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων δεν υπάρχει. Και επειδή αυτή είναι η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη από την Κουμουνδούρου δεν πιέζουν για κάτι περισσότερο. Δεν έχει γίνει γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας στις 7 Νοεμβρίου μαζί με σχεδόν όλους τους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία ώρα μηδέν» για τις παρακολουθήσεις και τον ρόλο των media.

Αυτό που συζητήθηκε στους κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η απουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από μία συζήτηση που τον αφορούσε άμεσα και από μια κίνηση που στηρίζουν αρκετά πρόσωπα από τον μεσαίο χώρο. Και η εξήγηση που δόθηκε στα κομματικά πηγαδάκια για άλλη μια φορά είναι πως ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλει να έχει καμία σύνδεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι τα δύο κόμματα έχουν την ίδια ατζέντα, ακρίβεια – παρακολουθήσεις, δεν είναι κάτι που βολεύει το ΠΑΣΟΚ, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αφήνει πολύ χώρο ελεύθερο στους πράσινους συντρόφους της.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν παρεκκλίνει από την απόφαση που έχει πάρει για αυτόνομη πορεία και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να μην ανοίξει μέτωπο με τη Χαριλάου Τρικούπη, ό,τι και αν λέγεται. Τη «δύσκολη δουλειά» των απαντήσεων έχουν αναλάβει πρόσωπα που διακηρυγμένα στηρίζουν από την πρώτη στιγμή την προοδευτική διακυβέρνηση, όπως ο Νίκος Μπίστης. «Μη σας φύγει κανένας πόντος από τις ίσες αποστάσεις», σχολίασε την Παρασκευή για το θέμα των πλειστηριασμών και τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού. 

Κριτική, βέβαια, ασκούν και στελέχη της «Ομπρέλας» που έτσι κι αλλιώς εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ. Οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης κ.ά. εντός και εκτός Βουλής τραβούν τον Νίκο Ανδρουλάκη από το «αριστερό μανίκι» προκαλώντας παράλληλα εκνευρισμό στη δεξιά πτέρυγά του.

Το άνοιγμα στον χώρο του Κέντρου, που αποφάσισε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, «χωλαίνει» και αυτό αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στις δημοσκοπήσεις. Η γενιά του Πολυτεχνείου στην παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη, παρουσία του Κώστα Λαλιώτη, έδειξε την ενότητά της απέναντι στην επίθεση που δέχεται από τη Δεξιά. Οταν όμως η «άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει», τις χρήσιμες ιστορικές μνήμες και τις συντροφικές διαπιστώσεις τις ξεπερνά η πραγματικότητα. Η μεγάλη Κεντροαριστερά που θέλει να συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας δεν προχώρησε έως τώρα, γιατί δεν συγκροτήθηκε ένα σχήμα προσωπικοτήτων που θα φέρει το πολιτικό Κέντρο στο κατώφλι της Κουμουνδούρου. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτούργησε ως η μεγάλη δεξαμενή που θα μπορούσε να δεχτεί απευθείας τους αντιδεξιούς ψηφοφόρους.

Οι δημοτικές εκλογές

Το φρένο που έχει βάλει το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση του σχεδίου της προοδευτικής διακυβέρνησης, οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναζητήσει άλλες ατραπούς. Το αποτέλεσμα της πρώτης και της δεύτερης εθνικής κάλπης είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένο με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο. «Δύο κόμματα, ένας χώρος» ήταν το σύνθημα με το οποίο η ομάδα της Κουμουνδούρου προσήλθε στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε μέσα στην εβδομάδα. Ο Κώστας Ζαχαριάδης δεν θα μπορούσε να το κάνει πιο ξεκάθαρο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην ομιλία του ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει τον δρόμο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλες πηγές από το κόμμα κάνουν λόγο για περισσότερους από 10 μεγάλους δήμους στους οποίους έχουν αποτυπωθεί συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις. Τα ραντεβού που έκανε ο Χρήστος Σπίρτζης με αρκετούς τοπικούς άρχοντες (Χρ. Βοσκόπουλος από Καισαριανή, Γ. Ιωακειμίδης από Νίκαια, Α. Γκουντάρας από Αγιά Λάρισας, κ.ά.) είχαν ως βασική κατεύθυνση την επέκταση των συνεργασιών. Για τον δήμαρχο Αγιάς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα δεχτεί για δεύτερη φορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να χριστεί υποψήφιος περιφερειάρχης και ήδη γίνονται προσπάθειες προσέγγισης στον προερχόμενο επίσης από τον χώρο του Κέντρου Κώστα Μπαργιώτα. Ο Σταύρος Αρναουτάκης θα είναι ο αδιαμφισβήτητος εκλεκτός για την Κρήτη, ενώ τουλάχιστον για τη Θράκη και την Πελοπόννησο προχωρούν οι ζυμώσεις για κοινό υποψήφιο. Οι συζητήσεις που γίνονται επεκτείνονται πέρα από τον χώρο του Κέντρου, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε επίπεδο γνωριμίας, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, κινείται ήδη η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πέτρο Τατούλη.

«Σκάουτινγκ» στην περιφέρεια

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για τη σφυρηλάτηση νέων συμμαχιών. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ξυπνήσει τα «δημοκρατικά αισθήματα» παλαιών κεντρώων στελεχών που δηλώνουν έτοιμοι να δράσουν. Για να μη χαθεί το μομέντουμ είναι πολλοί οι βουλευτές, αλλά και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής που με μια βαλίτσα στο χέρι πηγαινοέρχονται στην επαρχία. Περί τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ονομάτων των ψηφοδελτίων για τις εθνικές κάλπες.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News