Πολιτική Παρασκευή 18/11/2022, 11:25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουηδία για Nord Stream: Βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών, επιβεβαιώνεται το σαμποτάζ

Σουηδία για Nord Stream: Βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών, επιβεβαιώνεται το σαμποτάζ

Ίχνη από εκρηκτικά εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή της Σουηδίας, κατά την οποία επιβεβαιώνεται το σενάριο της δολιοφθοράς.

«Η ανάλυση που έχει γίνει δείχνει ίχνη εκρηκτικών σε πολλά από τα αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική εισαγγελική αρχή. «Η έρευνα είναι εξαιρετικά περίπλοκη και ευρεία. Η συνεχιζόμενη έρευνα θα καθορίσει εάν μπορούν να ταυτοποιηθούν τυχόν ύποπτοι», πρόσθεσε η εισαγγελία.

Το γραφείο του εισαγγελέα Ματς Λιούνκβιστ, ο οποίος έχει αναλάβει την προκαταρκτική έρευνα για την καταστροφή των αγωγών που διεξάγεται στη Σουηδία, δεν προέβη σε άλλα σχόλια.

Η Δανία, η Σουηδία και η Γερμανία ερευνούν πώς ξεκίνησαν οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, οι οποίες σημειώθηκαν ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Ρωσία προσπάθησε να αποδώσει ευθύνες στη Δύση, κατηγορώντας μάλιστα ευθέως τη Βρετανία, ενώ η Ευρώπη έκανε λόγο για πράξη δολιοφθοράς.

Η Δανία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, οι διαρροές προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις.

Από την πλευρά τους, Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πριν από ένα μήνα ότι είναι απίθανο η φερόμενη ως δολιοφθορά να έγινε από στρατιωτικό υποβρύχιο, επικαλούμενοι το σχετικά μικρό βάθος του νερού εκεί και την κατά κανόνα στενή παρακολούθηση υποβρυχίων από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Μια θεωρία για την επίθεση είναι ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί κατέβηκαν από ένα πλοίο, βυθίστηκαν και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως, δήλωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.

Δύο «σκοτεινά πλοία» πέρασαν κοντά από τους αγωγούς

Λίγες μέρες πριν σημειωθεί η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream-2 δύο πλοία με απενεργοποιημένους τους ραδιοφάρους εμφανίσθηκαν σε απόσταση τριών μιλίων από τα σημεία που βρίσκονται οι γραμμές των αγωγών φυσικού αερίου, ανέφερε ο ιστότοπος Wired την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος ανάλυση που έκανε η εταιρεία SpaceKnow. Τα πλοία κατέστη δυνατόν να εντοπισθούν, αφού αναλύθηκαν φωτογραφίες που ελήφθησαν από μερικούς δορυφόρους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Σεπτεμβρίου, σε δύο τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 σημειώθηκαν διαρροές αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, βορειοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ. Στη συνέχεια, σημειώθηκε διαρροή σε μια από τις γραμμές του αγωγού Nord Stream 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, νοτιοανατολικά του νησιού. Σεισμολογικοί σταθμοί στη Σουηδία και τη Δανία κατέγραψαν ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις στην ίδια περιοχή.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: 2 «σκοτεινά» πλοία πέρασαν κοντά από τον Nord Stream λίγες μέρες πριν σημειωθεί η διαρροή

Γαλλία: Αβάσιμες οι κατηγορίες της Ρωσίας για βρετανική ανάμιξη στις επιθέσεις στους Nord Stream

Κρεμλίνο: Η «αλήθεια» για τις διαρροές στους Nord Stream θα «εκπλήξει» τους Ευρωπαίους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News