ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα γίνει με σχολεία και καταστήματα

Τι θα γίνει με σχολεία και καταστήματα

Δύο περίπου μήνες μετά την επιβολή καθολικού lockdown στην χώρα και οι ειδικοί βρίσκονται ακόμα μπροστά σε νέα διλήμματα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα εκπνέουν τυπικά στις 7 Ιανουαρίου. Τι θα γίνει με τα σχολεία και πως θα ανοίξει – εάν ανοίξει – το λιανεμπόριο; Οσον αφορά το πρώτο ερώτημα που αφορά χιλιάδες οικογένειες οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, σε σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Με τα σημερινά δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται θετικοί για να ανοίξουν τα δημοτικά, προβληματίζονται ωστόσο από την χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων που μετά από αρκετές ημέρες ξεπέρασαν και πάλι τα 1.000. «Δεν είναι της παρούσης, θα δούμε πως θα πάνε οι επόμενες μέρες» ανέφερε στο MRμέλος της Επιτροπής παραπέμποντας στις τελικές αποφάσεις την Δευτέρα.

Την δεδομένη πάντως χρονική στιγμή είναι ανοικτό το ενδεχόμενο οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία την Δευτέρα 11 του μήνα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικές βαθμίδες, αλλά – όπως έκλεισαν τελευταίες – έτσι να ανοίξουν πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.  

Χαλάρωση μέτρων εάν… 

Και αν για τα σχολεία η απόφαση ακόμα και για άνοιγμα μπορεί σαφώς να είναι πιο ελεγχόμενη καθώς μιλάμε για συγκεκριμένες δομές, με συγκεκριμένα άτομα, η κατάσταση όσον αφορά το λιανεμπόριο είναι πιο περίπλοκη. Χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως αν τα κρούσματα εξακολουθήσουν να είναι πτωτικά τότε «ασφαλώς θα χαλαρώσουμε κάποια μέτρα», ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν αυτό θα συμβεί από τις 8 Ιανουαρίου, καθώς κανείς αυτή την στιγμή δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα. Όπως είπε ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης το υπουργείο Ανάπτυξης έχει σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής, θα παρουσιάσει την πρότασή του. «Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου θα προχωρήσουμε σε μερική λειτουργία του λιανικού εμπορίου» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.  

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Λέσβο 

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός προγραμματίζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ταξίδι στην Λέσβο, σε μία κίνηση με έντονο συμβολισμό, καθώς το νησί του βορειανατολικού Αιγαίου έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη πίεση από το μεταναστευτικό. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, ενώ μπορεί να επισκεφτεί και την δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων του Καρά Τεπέ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News