Πολιτική Τρίτη 1/11/2022, 17:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο

«Είναι ένα ταξίδι που σχεδιάζαμε να κάνουμε εδώ και αρκετό καιρό. Και πιστεύω πως ήταν σκόπιμο το ταξίδι αυτό να γίνει φέτος καθώς, όπως επισήμανες, γιορτάζουμε 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Η προοπτική να αναπτύξουμε περαιτέρω και να δώσουμε νέα ώθηση στις ήδη πολύ καλές διμερείς σχέσεις μας είναι εξαιρετική», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες μετά τη συνάντησή του με τη πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας στο Ταλίν.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την ομόλογο του ότι οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά σημεία, βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι και τα δύο ναυτικά κράτη, αντιμετωπίζουν προκλήσεις από τους γείτονές τους στα ανατολικά και μοιράζονται τις ίδιες αξίες, τις ίδιες πεποιθήσεις για μία διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

«Όπως επισήμανες, είναι πολλά που μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Θα πρέπει να σου πω ότι το Εσθονικό μοντέλο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης όταν σχεδιάζαμε το δικό μας Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Καταφέραμε με μεγάλη επιτυχία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις συναλλάσσονται με το κράτος. Τον τελευταίο χρόνο, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές, ενώ έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε μία σειρά από ψηφιακές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλες εφαρμογές γύρω από τη φροντίδα της υγείας. Η χώρα σας είναι πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας προς όφελος των δύο χωρών μας και φυσικά να εστιάσουμε σε τομείς συνεργασίας στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το εξής μήνυμα από το Ταλίν: «Εάν οι επιχειρήσεις σας επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα είναι πραγματικά το μέρος όπου θα πρέπει κανείς να βρίσκεται και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι χθες ο «Economist» δημοσίευσε μια έρευνα που κατατάσσει την Ελλάδα στην κορυφή των χωρών που βελτίωσαν το επιχειρηματικό τους περιβάλλον.

«Μέσα σε τρία χρόνια ανεβήκαμε 16 θέσεις. Αυτό μας χαροποιεί πραγματικά, και ενισχύει τα επιχειρήματά μας, οταν προβάλουμε την Ελλάδα ως μια χώρα που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης», τόνισε, ενώ είπε, επίσης, πως Ελλάδα και Εσθονία είναι ενωμένες ενάντια στην κατάφωρη πράξη επιθετικότητας από τη Ρωσία, από κοινού με τους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

«Είμαστε ιδιαίτερα προσηλωμένοι σε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Θεωρούμε αδιανόητο ότι κάποιος στην ήπειρό μας θα ήθελε να αλλάξει τα σύνορά μας με τη βία. Συνεπώς, έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία όλη την απαραίτητη υποστήριξη, και αυτό περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική υποστήριξη προκειμένου οι γενναίοι Ουκρανοί να υπερασπιστούν τη χώρα τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Και επιτρέψτε μου επίσης να συμφωνήσω με όσα είπε η Πρωθυπουργός, καταδικάζοντας τις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν αδιακρίτως, μόλις χθες, κατά των Ουκρανικών υποδομών, προκαλώντας όχι μόνο το θάνατο αθώων πολιτών, αλλά και την καταστροφή υποδομών που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ουκρανία να διασφαλίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και να έχει θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα», επισήμανε.

Και συνέχισε: «Θα ήθελα επίσης να εστιάσω στο ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να πείσουμε τις χώρες που δεν εφαρμόζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας πως αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση, ειδικά όταν πρόκειται για μέλη του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές να κλείσουμε τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν στη Ρωσία να τις παρακάμψει».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως ενημέρωσε την Εσθονή ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις συνεχείς εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, μέσω ενεργειών και ρητορικής που, όπως σημείωσε, δυστυχώς έχουν υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εσθονία γιατί πάντα υποστήριζε τις θέσεις μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα συνεχίσω να επαναλαμβάνω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών, υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο, και στην περίπτωσή μας, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Διότι η διαφορά μας με την Τουρκία σχετίζεται με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Έχουμε αποδείξει στην Ελλάδα ότι μπορούμε να επιλύουμε τέτοιου ειδους ζητήματα. Υπογράψαμε μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο. Δύο χώρες που βρίσκονται ουσιαστικά σε πόλεμο στην περιοχή, το Ισραήλ και ο Λίβανος, κατάφεραν να υπογράψουν μια συμφωνία οριοθέτησης. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία. Αλλά για να συμβεί αυτό, προκλήσεις, αχρείαστες προκλήσεις, προσβλητική ρητορική κατά της Ελλάδας, ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μας, όλα αυτά είναι απολύτως απαράδεκτες ενέργειες που πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επιπρόσθετα είπε πως οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης, επειδή βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και πιστεύω ότι πρέπει πάντα να καταδικάζουμε τα κράτη που εργαλειοποιούν ανοιχτά τους μετανάστες για να αποκτήσουν γεωπολιτική επιρροή», σημείωσε.

Αναφερομενος στο κόστος ζωής και ειδικότερα στο υψηλό κόστος της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως όλες οι κυβερνήσεις παλεύουν με αυτό το πρόβλημα και κατανοούν το βάρος που επωμίζονται οι πολίτες.

«Δεν υπάρχουν ποτέ εύκολες λύσεις σε αυτά τα πολύπλοκα προβλήματα. Και πιστεύω ότι σε όλες τις χώρες αντιμετωπίζουμε λαϊκιστικές αντιπολιτεύσεις που υπόσχονται τα πάντα στους ψηφοφόρους, χωρίς να κατανοούν ότι αν οι λύσεις ήταν τόσο εύκολες θα είχαν ήδη εφαρμοστεί. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα -όπως και η Εσθονία- στηρίζει συστηματικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις του υψηλού κόστους της ενέργειας. Χρειαζόμαστε όμως μια ευρωπαϊκή λύση. Το έχουμε συζητήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έχει έρθει η ώρα για τους Υπουργούς μας να καταλήξουν σε μία συμφωνία προκειμένου να επιβληθεί ένα πλαφόν στις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου, το οποίο θα μας επιτρέψει να έχουμε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες ενεργειακές πολιτικές μας. Και, φυσικά, μιλώντας για μακροπρόθεσμες ενεργειακές πολιτικές, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε λίγες ημέρες θα είμαστε στη σύνοδο COP27 και θα συζητήσουμε για το πόσο σημαντική είναι η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους.

Αν θέλουμε να απεξαρτηθούμε από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, πρέπει βραχυπρόθεσμα να διασφαλίσουμε την προμήθεια φυσικού αερίου από άλλες πηγές. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την κατασκευή υποδομών για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), για τον εφοδιασμό όχι μόνο της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της περιοχής, και φυσικά σε ό,τι αφορά την άμεση προώθηση μιας πολύ ταχύτερης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε πηγές ενέργειας που κανείς δεν θα μπορεί ποτέ να μας στερήσει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News