Πολιτική Σάββατο 22/10/2022, 13:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας: Δραματικό φινάλε του συνεδρίου με εκδίωξη Ζιντάο

Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας: Δραματικό φινάλε του συνεδρίου με εκδίωξη Ζιντάο

Αίσθηση προκάλεσε η αιφνιδιαστική και απότομη αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού της Κίνας, Χου Ζιντάο, ο από το συνεδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο 79χρονος πρώην Κινέζος ηγέτης, ο οποίος καθόταν δίπλα στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αποχώρησε με χωρίς τη θέλησή του από τη θέση του περίπου στα μισά της διαδικασίας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο σήμερα Σάββατο, σε μια δραματική στιγμή που απαθανατίστηκε από την κάμερα και παρακολούθησαν περισσότερα από 2.000 άτομα παρόντα. Να σημειωθεί ότι ο Χου, ο οποίος φαινόταν απρόθυμος να αποχωρήσει, είχε παρακολουθήσει ολόκληρη την σχεδόν δίωρη εναρκτήρια ομιλία του Σι στο συνέδριο στις 16 Οκτωβρίου. Δεν υπήρξε άμεση επίσημη εξήγηση για την έξοδό του. 

Ο Victor Shih, ένας Κινέζος ειδικός σε θέματα πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, είπε ότι η έξοδος του Χου ήταν «απλά εκπληκτική».



Ο Λι Ζανσού, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής – που καθόταν δίπλα στο Χου – προσπάθησε να βοηθήσει τον πρώην ηγέτη έως ότου ο γραμματέας του κόμματος Γουάνγκ Χάνινγκ του έκανε νόημα να καθήσει στη θέση του. 

Ο Χου, που κλείνει τα 80 έτη το Δεκέμβριο, φαινόταν ιδιαίτερα καταβεβλημένος στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του και σήμερα έδειξε να βρίσκεται σε σύγχυση όταν του ζητήθηκε να αποχωρήσει. Μάλιστα, φεύγοντας στάθηκε προς στιγμή στον πρόεδρο Σι για να ανταλλάξει μαζί του κάποιες κουβέντες. 

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενίσχυσε την εξουσία του σήμερα καθώς το 20ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος ολοκληρώθηκε με την πρόωρη αποχώρηση του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ από την ανώτατη κομματική του θέση.

«Τα επιτεύγματα του κόμματος τα τελευταία εκατό χρόνια είναι ασύγκριτα ένδοξα», είπε ο Σι στον τελευταίο του λόγο στο συνέδριο. «Το κόμμα ανθίζει και είμαστε απόλυτα σίγουροι και ικανοί να δημιουργήσουμε νέα και μεγαλύτερα θαύματα».

Περισσότεροι από 2.200 αντιπρόσωποι στο εβδομαδιαίο συνέδριο είχαν εγκρίνει μια σειρά αναθεωρήσεων στο καταστατικό του κόμματος που ουσιαστικά ανακηρύσσουν τον Σι ως τον πιο σημαντικό ηγέτη της κομμουνιστικής Κίνας από τον επαναστατικό ήρωά της, Μάο Τσε Τουνγκ. Οι αναθεωρήσεις αναγνωρίζουν τον Σι, ο οποίος θα κυβερνά ως αρχηγός κόμματος και στρατιωτικός διοικητής για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια, ως «πυρήνα ολόκληρου του κόμματος». Έχει επίσης οριστεί για τρίτη θητεία ως Πρόεδρος της χώρας, κάτι που δεν έχει προηγούμενο.

Το συνέδριο ενίσχυσε επίσης την ήδη σιδερένια λαβή του Σι στην εξουσία γεγονός που σηματοδοτεί η αποχώρηση των Λι και Γουάνγκ Γιανγκ, προηγουμένως μελών του πιο ισχυρού σώματος του κόμματος, της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου με επικεφαλής τον Σι. Κανένας από τους δύο δεν περιλήφθηκε στη λίστα ως μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής των 205 μελών του κόμματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι αποχωρήσεις τους θα επιτρέψουν στον Σι να διορίσει περισσότερους πιστούς στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, τα μέλη της οποίας θα αποκαλυφθούν την Κυριακή, μαζί με 13 νέους διορισμένους στο 25μελές Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Σήμερα σφραγίζεται η τρίτη θητεία Τζινπίνγκ – Τι αλλαγές αναμένονται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News