Πολιτική Τετάρτη 12/10/2022, 21:23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Πατέλης: Επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η υπερφορολόγηση – Αν ξαναβγούν θα κάνουν τα ίδια 

Αλ. Πατέλης: Επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η υπερφορολόγηση – Αν ξαναβγούν θα κάνουν τα ίδια 

«Αυτή η κυβέρνηση βάζει ως προτεραιότητα τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και τις μειώσεις φόρων και αυτό εν τελεί επιστρέφει και στην κοινωνία με την στήριξη των ευάλωτων, αυτό είναι διαφορά οικονομικής φιλοσοφίας» είπε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα ο κ. Πατέλης σχολίασε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι στο πρώτο μισό του έτους είχε μεγάλη ορμή με 7,8% ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο. Έχουμε τις μεγαλύτερες εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια ,αλλά και αύξηση των καταθέσεων».

Πρόσθεσε ότι συνεχίζουμε και έχουμε μπροστά μας την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, λέγοντας ότι «έχουμε μπροστά μας μια φουρτούνα, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική οικονομία θα αντέξει πιο πολύ από τις άλλες» και επισήμανε ότι για το 2022 θα υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο θα είναι μικρότερο από αυτό που αναμενόταν, ενώ για το 2023 αναμένεται ένα μικρό πλεόνασμα.

«Το χρέος της χώρας απομειώνεται ραγδαία. Είχαμε χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ τερατώδη υπερπλεονασματα και παρόλα αυτά ο λόγος χρέους ΑΕΠ δεν έπεσε. Φέτος θα έχουμε από τις μεγαλύτερες πτώσεις αυτού του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στο κόσμο. Του χρόνου ευελπιστούμε και προβλέπουμε ότι το χρέος μας θα πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα από του 2012 .Το δημόσιο χρέος έχει σε μεγάλο βαθμό σταθερό επιτόκιο 1,4 %. Είναι αρκετά ανθεκτικό στις αυξήσεις επιτοκίων.», δήλωσε ο κ. Πατέλης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο μέσω της περήφανης διαπραγμάτευσης, το οποίο τον ανάγκασε μετά να μαζέψει χρήματα. Επιλογή του ήταν η υπερφορολόγηση. Αυτή η οικονομική πολιτική ήταν αδιέξοδη. Αν ξαναέρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι θα υπερφορολογήσει , γιατί είναι μέρος της επιλογής του», ανέφερε ο κ. Πατέλης επικρίνοντας την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε, επίσης, στις πρόσφατες επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πλέον δίνει την αίσθηση ότι είναι μία σταθερή χώρα. «Να θυμηθούμε», είπε «και την επένδυση της Google η οποία προστέθηκε σε αυτή της Amazon Web Services . Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες στην ΕΕ που έχει καταφέρει να προσελκύσει και τις 3 αυτές εταιρείες σε επενδύσεις cloud».

Παράλληλα σημείωσε ότι «δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε έτσι. Το να βλέπει ένας ξένος επενδυτής ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σοβαρή η οποία παρόλα αυτά που συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να πορευθεί με μια σταθερότητα και προβλεψιμότητα αυτό είναι πολύ σημαντική παρακαταθήκη και για το μέλλον, καθώς δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας για το ότι η χώρα μας είναι σοβαρή» πρόσθεσε.

Σε σχετική ερώτηση για τη νέα αύξηση του πληθωρισμού που πλήττει την ευρωζώνη και τη χώρα μας, ο κ. Πατέλης εξήγησε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν την υποχρέωση να το αντιμετωπίσουν και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μακροπρόθεσμα ο στόχος θα επιτευχθεί.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση είπε ότι «είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες .Η διαβεβαίωση του υπουργείου Ενέργειας αλλά και της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα υπάρξουν blackout. Δεν είναι στο σχεδιασμό μας να υπάρχει κόφτης στο ρεύμα. Βέβαια υπάρχει και το στοιχείο της αβεβαιότητας. Η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί και είμαστε αισιόδοξοι ότι η χώρα μας θα περάσει το χειμώνα χωρίς προβλήματα». 

Όσο αφορά την πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πιθανότητα να βρεθεί κάποια σύγκλιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.

«Είμαστε εθνικά περήφανη γιατί αυτή είναι μια πρόταση που πρώτα διατυπώθηκε από την Ελλάδα. Η πρόταση αυτή αποτέλεσε πρόταση που διατύπωσε η ίδια η Ούρσουλα φον Ντερ Λαιεν στην πρόταση που διατύπωσε προς τους ηγέτες» , συμπλήρωσε αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση για το φυσικό αέριο.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News