Πολιτική Τρίτη 11/10/2022, 13:13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aκραίες προκλήσεις Τσαβούσογλου για νησιά, τουρκολιβυκό μνημόνιο

Aκραίες προκλήσεις Τσαβούσογλου για νησιά, τουρκολιβυκό μνημόνιο

Σε επίθεση κατά της Ελλάδας με αφορμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε σε συνέντευξη στο TVNET, η Άγκυρα είχε υπογράψει συμφωνία με την Τρίπολη και το 2019, ενώ και άλλες χώρες (η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Αίγυπτος) έχουν υπογράψει διάφορα μνημόνια με την κυβέρνηση της Λιβύης.

«Μας λένε πως η κυβέρνηση της Λιβύης δεν εχει νομιμότητα να υπογράψει. Ο Ντμιέμπα λένε πως δεν έχει αρμοδιότητα, αλλά στον ΟΗΕ καλούν τον ίδιο. Σε όλες τις χώρες ή καλούν αυτόν ή την υπουργό Εξωτερικών», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για την Αίγυπτο, ανέφερε επίσης ότι εξέφρασε μεν την αντίρρησή της για τη νομιμότητα της κυβέρνησης της Λιβύης αλλά δεν είπε κάτι ενάντια στη συμφωνία με την Τουρκία.

«Τι σας νοιάζει η συμφωνία με τη Λιβύη»

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε μια εκτεταμένη επίθεση κατά της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι και στο θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου «εξέφρασε και πάλι τις ενστάσεις της».

«Είναι σε κατασταση λύπησης. Ο κόσμος τους βαρέθηκε. Η συμφωνία με τη Λιβύη προβλέπει τις έρευνες στην ξηρά, στη θάλασσα, υπεράκτιες έρευνες και άλλα. Εσάς τι σας νοιάζει, εφόσον η συμφωνία δεν περιλαμβάνει κάποια συγκεκριμένη περιοχή που είναι συζητήσιμη για εσάς», σημείωχε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα είναι ο «σημαντικότερος παίκτης στη Λιβύη», επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ενοχλημένη που «η Τουρκία είναι παγκόσμιος παίκτης, δεν το χωνεύουν αυτό».

«Επιχείρησες να πάρεις τα τουρκικά εδάφη και σε ρίξαμε στη θάλασσα»

Στο σημείο αυτό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε την επίθεση κατά της χώρας μας, επαναφέροντας όλες τις προκλήσεις και τα θέματα της τουρκικής ατζέντας.

Συγκεκριμένα, πρώτα έκανε αναφορά στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, λέγοντας: «Η Ελλάδα όλο κατηγορεί την Τουρκία πως δεν συμμετέχει στις κυρώσεις. Όμως, είναι αυτή που παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων. Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε με τις επιστολές μας που εξηγήσαμε πως αυτό το θέμα έχει άμεση σχέση με την κυριαρχία των νησιών».

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός απείλησε ότι αν η Αθήνα δεν ρίξει τους τόνους, η Άγκυρα θα φέρει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Διεθνές Δικαστήριο.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα λέει ψέματα. Διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χωρου, ενώ έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα. Έχει άδικο για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης. Αρχισαν να λένε βλακείες μετά τις επιστολές μας και εντός της Ε.Ε προσπαθεί να κινητοποιήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας».

«Λέμε στην Ελλάδα ότι αν θεωρείς ότι πίσω σου είναι οι ΗΠΑ και τη Ε.Ε., σου λέμε “καλημέρα” (σ.σ. στα ελληνικά) για να ξυπνήσεις από τον ύπνο, όλα αυτά δεν σε σε ωφελούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «θύμισε» ότι: «Επιχείρησες να πάρεις τα τουρκικά εδάφη, σε ρίξαμε στη θάλασσα και δεν το χώνεψες ακόμα».

Και κατέληξε: «Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο και μετά εμείς απαντάμε πολλαπλάσια».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News