ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαραθώνιος ενημέρωσης από Μητσοτάκη για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Μαραθώνιος ενημέρωσης από Μητσοτάκη για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ενα διήμερο που εξελίχθηκε τελικά, με ευθύνη του Τούρκου προέδρου, σε ελληνοτουρκική «ναυμαχία» ολοκληρώθηκε χθες στην Πράγα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει με τις δηλώσεις του στο τέλος της Συνόδου της Ε.Ε. τον τόνο. «Δεν έχω πολλά να προσθέσω και δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου», είπε, επαναλαμβάνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη».

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στο γεγονός ότι η αντιπαράθεση με τον κ. Ερντογάν έγινε μπροστά και στους 43 ηγέτες με υπαιτιότητα του Τούρκου προέδρου που ξεκίνησε την απρόκλητη επίθεση. «Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είδαν αυτόν τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως θεωρεί πολύ χρήσιμο ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων έγινε μπροστά στους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και μπροστά στους ηγέτες που συμμετέχουν σε αυτό το καινούργιο και επιτυχημένο πείραμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. «Είναι καλό καμιά φορά αυτά να λέγονται δημόσια και να μην παρουσιάζονται οι τουρκικές απόψεις σε μονολόγους. Ενδεχομένως ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει συνηθίσει να του απαντούν, αλλά έτσι λειτουργεί η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα».

Ο πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει εάν διέγνωσε κάποια απειλή κατά της Ελλάδας στα λεγόμενα του κ. Ερντογάν με το «θα έρθουμε νύχτα», απάντησε: «Εξ όσων μπόρεσα να ακούσω από τη μετάφραση, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα συγκρατήσω την τοποθέτηση ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη στην κυριαρχία κάποιας άλλης χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συνεχίσει η απαράδεκτη ρητορική κατά της χώρας μας». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πάντως, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να πέσουν οι τόνοι και να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Ας πούμε αυτή η ανταλλαγή απόψεων να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να μπορέσουμε, επιτέλους, να δρομολογήσουμε μια αποκλιμάκωση των φραστικών εντάσεων για να μπορέσουμε να καθίσουμε επιτέλους –όπως έχω πει πολλές φορές– να συζητήσουμε και κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά να μπορέσουμε να επιστρέψουμε και στο τραπέζι των συζητήσεων για το ένα κύριο ζήτημα το οποίο αποτελεί ιστορικά τη βασική μας διαφορά, και αυτό αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής ο κ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των «27» της Ε.Ε., είχε κάνει αναφορά στα όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης. «Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται», είπε, προσθέτοντας πως «είχα την ευκαιρία ενώπιων των ηγετών να επαναλάβω αυτά που είπα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ». Για την ουσία των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα πως αυξάνει την ένταση, ο Ελληνας πρωθυπουργός σχολίασε: «Δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία θέτει ακόμη και ζητήματα κυριαρχίας των νησιών», συμπληρώνοντας ότι «είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική».

Ενεργειακό

Ο πρωθυπουργός κατά τη δήλωσή του στο τέλος της συνόδου αναφέρθηκε και στο ενεργειακό, που ήταν το βασικότερο κομμάτι των εργασιών της, τονίζοντας την ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Χαίρομαι, γιατί μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν, οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει και έστω και με καθυστέρηση, έστω και αργά, η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό, να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου και να διασφαλίσει ταυτόχρονα την ασφάλεια εφοδιασμού».

Πηγή: kathimerini.gr

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News