Green Economy Δευτέρα 3/10/2022, 17:20
GREEN ECONOMY

Ο Τσαβούσογλου υπέγραψε «συμφωνία για υδρογονάνθρακες» με τη Λιβύη

Ο Τσαβούσογλου υπέγραψε «συμφωνία για υδρογονάνθρακες» με τη Λιβύη

Πολυπληθής αντιπροσωπεία Τούρκων υπουργών επισκέφθηκε σήμερα της Τρίπολη της Λιβύης, όπου είχε συνάντηση με τον προσωρινό πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς, τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι, τον Χαλίντ Αλ Μίσρι κ.ά.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Τwitter, οι δύο πλευρές συζήτησαν τα «βήματα» που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει μια «πολιτική λύση» στη Λιβύη καθώς και θέματα που άπτονται των διμερών τους σχέσεων.

Επιπλέον, «υπέγραψαν 2 μνημόνια συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες και το πρωτόκολλο», χωρίς ωστόσο να έχει προς το παρόν διευκρινιστεί εάν αυτό το νέο «μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες» ανοίγει τον δρόμο για τη φημολογούμενη εκμίσθωση της λιβυκής ΑΟΖ σε τουρκικές εταιρείες προκειμένου οι τελευταίες να προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες προς την πλευρά των ακτών της Λιβύης.

Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου πάντως δήλωσε σήμερα από τη Λιβύη ότι «τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν Τούρκοι δημοσιογράφοι που επικαλούνται ως πηγή τον Τσαβούσογλου, τουρκικές και λιβυκές εταιρείες ενέργειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν μαζί, από κοινού, έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά.

Νωρίτερα σήμερα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα είχαν καταστήσει σαφές ότι «το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά» και ότι «θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της».

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας» και ότι σε αυτό το πλαίσιο «δεν θα επιτραπεί η παραβίαση» της εν λόγω ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.  

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε σήμερα, από την πλευρά του, τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ στην Αθήνα, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πήρε μέρος σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο οποίο έθεσε τις «επιζήμιες για την περιοχή κινήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη».

Υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία έφτασε σήμερα στη λιβυκή πρωτεύουσα ακολουθώντας εντολές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μίντια.

Ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους, ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν ταξίδεψαν σήμερα στην Τρίπολη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, οι Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα συνεργασίας των δύο πλευρών που εντάσσονται στο πλαίσιο των συμφωνιών που είχαν υπογράψει το 2019 για την ασφάλεια, τη στρατιωτική συνεργασία και τις θαλάσσιες οριοθετήσεις στη Μεσόγειο, όπως αναφέρει η Daily Sabah.

Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρει η Daily Sabah επικαλούμενη τουρκικές διπλωματικές πηγές, κορυφαίο θέμα συζήτησης ήταν η επιθυμητή ενότητα όλων των σχετικών λιβυκών θεσμών γύρω από ένα πλάνο που στόχο έχει τη διατήρηση της σταθερότητας στη Λιβύη και τη διεξαγωγή εκεί προεδρικών και βουλευτικών εκλογών βάσει εθνικής συναίνεσης το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News