Πολιτική Τρίτη 27/09/2022, 08:03
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βολές Ερντογάν κατά Αθήνας και Ουάσιγκτον

Βολές Ερντογάν κατά Αθήνας και Ουάσιγκτον

Την οδό της κλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιλέγει η τουρκική ηγεσία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκάτσιες και προκλήσεις» και να τονίζει ότι «δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας ενάντια στην Ελλάδα, την οποία συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά σε κάθε τομέα. Αυτό να είναι γνωστό».

Λίγες ώρες μετά τα διαβήματα της Αγκυρας σε Ελλάδα και ΗΠΑ με τον ισχυρισμό της στρατιωτικοποίησης των νησιών, ο κ. Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αγκυρας ουσιαστικά απάντησε στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, ο οποίος είχε απευθυνθεί στον τουρκικό λαό.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «παρακολουθούμε ως κακό παράδειγμα τις πολιτικές της γειτονικής μας Ελλάδας, που μυρίζουν πρόκληση και προβοκάτσια. Οπως λέω πάντα, η Ελλάδα δεν είναι ούτε του επιπέδου μας ούτε ισότιμη με μας σε πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό επίπεδο».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του μίλησε και πάλι για τα γεγονότα της Τριπολιτσάς και τη Μικρασιατική Καταστροφή και τόνισε ότι «θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το τίμημα που έκαναν να πληρώσει ο ελληνικός λαός και οι διοικητές αυτών οι νίκες μας, των οποίων τα 100 χρόνια γιορτάσαμε μόλις τον περασμένο Αύγουστο».

Πάντως, η παρουσία των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ φαίνεται πως έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ενόχληση στην Τουρκία, με τον κ. Ερντογάν να διαμαρτύρεται και να ισχυρίζεται ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ελευθερία ούτε ανάπτυξη ούτε έντιμη στάση όταν κρύβεται κανείς κάτω από τις φούστες κάποιων άλλων. Οι ξένες στρατιωτικές συσσωρεύσεις σε όλη την Ελλάδα με μορφή “κατοχής” δεν πρέπει να ενοχλούν εμάς, αλλά στην πραγματικότητα τον ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως η Ελλάδα με τις πολιτικές της οδηγείται στην καταστροφή, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ούτε αυτές οι στρατιωτικές συσσωρεύσεις ούτε αυτές οι πολιτικές και οικονομικές υποστηρίξεις αρκούν για να ανεβάσουν την Ελλάδα στο επίπεδό μας. Αλλά αυτά τα λανθασμένα βήματα είναι αρκετά για να σύρουν την Ελλάδα στον βάλτο από κάθε άποψη».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Αγκυρα με συστηματικό τρόπο προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιο αφήγημα και στρατηγική στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. 

Το Σάββατο ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet είχε δηλώσει ότι «στρατιωτικοποιούν (σ.σ. οι Ελληνες) τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών. Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφιλεγόμενη (συζητήσιμη) την κυριαρχία των νησιών.

Μια ημέρα μετά τον κ. Ακάρ, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας έδωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τις φωτογραφίες που έλαβαν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από Λέσβο και Σάμο και χθες ξεκίνησαν τα διαβήματα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

ΗΠΑ: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία», αναφέρεται στη δήλωση.

 Προστίθεται μάλιστα ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News