Πολιτική Κυριακή 25/09/2022, 19:37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην «Παναθηναϊκή» το αρχείο της πρώτης Ελληνίδας βουλευτού, Ελένης Σκούρα

Στην «Παναθηναϊκή» το αρχείο της πρώτης Ελληνίδας βουλευτού, Ελένης Σκούρα

Το αρχείο της πρώτης Ελληνίδας βουλευτού, της Ελένης Σκούρα, που εξελέγη στην επαναληπτική εκλογή του 1953 στη Θεσσαλονίκη, παρέδωσε ο ανιψιός της οικονομολόγος, Γιώργος Παπαχρήστος στην «Παναθηναϊκή» Οργάνωση Γυναικών Ελλάδας και την πρόεδρό της, Μαρία Γιαννίρη.

Η Ελένη Σκούρα πέθανε το 1991 σε γηροκομείο, δίχως να της δοθεί καν τιμητική βουλευτική σύνταξη, καθώς δεν είχε θεμελιώσει δικαίωμα για δύο μόλις μήνες. Την ίδια χρονιά κινήθηκε η διαδικασία με πρωτοβουλία του Μιλτιάδη Έβερτ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω του θανάτου της.

Η «Παναθηναϊκή», με επικεφαλής την Μαρία Γιαννίρη, θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να παραδοθεί το αρχείο στη Βουλή των Ελλήνων, ώστε να αξιοποιηθεί, αλλά και για να δοθεί το όνομα της Ελένης Σκούρα σε μια από τις αίθουσες του Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ στην εκδήλωση για την Ελένη Σκούρα που συντόνισε η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, μίλησαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, η οποία μεσολάβησε για να βρεθεί το αρχείο σε σίγουρα χέρια, η τέως υπουργός, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία είχε βρεθεί στο πλευρό της πρώτης βουλευτού, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, με πρωτοβουλία του οποίου μεταφέρθηκαν τα οστά της Ελένης Σκούρα στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τον Βόλο και τοποθετήθηκε η προτομή της, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Βάσω Γεννηματά που πρωτοστάτησε στο όλο εγχείρημα και ο Γιώργος Παπαχρήστος, ο οποίος παρέδωσε το αρχείο της αγαπημένης του θείας, καθώς και η Μαρία Γιαννίρη που το παρέλαβε, βραβεύοντάς τον.

Η ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, παρουσία μεταξύ άλλων του εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Πατέρα Νίκου Δημήτριου και του Μητροπολίτου Φθιώτιδας, κκ Συμεών, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρίας Συρεγγέλα, των πρώην υπουργών, Όλγας Κεφαλογιάννη και Γιώργου Κουμουτσάκου, αλλά και του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS