Πολιτική Σάββατο 24/09/2022, 22:01
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο οικοδόμησης ευρύτερων «συμμαχιών»

Τον στόχο της ενίσχυσης των σχέσεων με κράτη και περιοχές μακριά από τον παραδοσιακό περίγυρο της Ελλάδας (ΝΑΤΟ, Ε.Ε., Βαλκάνια, Μεσόγειος) είχε ως κεντρική στρατηγική το πρόγραμμα επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια

Σχέδιο οικοδόμησης ευρύτερων «συμμαχιών»

Τον στόχο της ενίσχυσης των σχέσεων με κράτη και περιοχές μακριά από τον παραδοσιακό περίγυρο της Ελλάδας (ΝΑΤΟ, Ε.Ε., Βαλκάνια, Μεσόγειος) είχε ως κεντρική στρατηγική το πρόγραμμα επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Δένδιας συνάντησε, μάλιστα, τον Ινδό ομόλογό του Σ. Τζαϊσανκάρ, για πέμπτη φορά τα τελευταία χρόνια, σε μια σχέση η οποία τείνει να μετεξελιχθεί σε στρατηγική. Στην ατζέντα βρέθηκε, βεβαίως, η Ουκρανία, η κατάσταση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αλλά και η Ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό. Σημειώνεται ότι μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας γίνονται συζητήσεις για αμυντική συνεργασία, τη συγκρότηση τριμερούς σχήματος με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αλλά και συναντίληψη στα ζητήματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τζαϊσανκάρ συναντήθηκε αργότερα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον οποίο και εξέφρασε κάποιες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Συνολικά, κατά τις πέντε ημέρες που παρέμεινε στη Νέα Υόρκη, ο κ. Δένδιας είχε 35 διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν με εκπροσώπους χωρών που δεν βρίσκονται –για αντικειμενικούς λόγους– συχνές ευκαιρίες για επαφές.

Σε κάποιες περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (Τανζανία, Μαυριτανία, Μαδαγασκάρη, Τζαμάικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Παλάου). Στο σύνολο των επαφών του, παρά την προφανή προτεραιότητα του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τους διεθνείς συνομιλητές του για τις ελληνικές θέσεις έναντι της όξυνσης των τουρκικών προκλήσεων και των απειλών και το Κυπριακό, αλλά και για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στη Λιβύη και η νέα κρίση στον Καύκασο.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών του κ. Δένδια κεντρική θέση είχε και η προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έως τώρα έχουν εξασφαλιστεί 110 γραπτές δεσμεύσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και χώρες με έντονη δραστηριοποίηση του τουρκικού παράγοντα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι και χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση –μετά την προσευχή της Παρασκευής– σχετικά με τη δημιουργία Διεύθυνσης Επικοινωνιών στην Ελλάδα για απόκρουση της τουρκικής προπαγάνδας στο εξωτερικό, απάντησε ότι «η Διεύθυνση Επικοινωνίας μας είναι πολύ πιο ισχυρή, σε αυτό το σημείο, έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο δίκτυο επικοινωνίας με τον κόσμο. Και εξακολουθεί να το κάνει. Αυτοί μας ακολουθούν από πίσω σαν βαγόνια».

Eπίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στους όρους που θέτει το Κογκρέσο για τα F-16 προς την Τουρκία. Οπως είπε, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, «δεν είναι αποδεκτό ένα μέλος του ΝΑΤΟ να επιβάλλει τέτοιο περιορισμό σε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε ότι ειδικά μετά την άφιξη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, κάποια λόμπι όπως το ελληνικό και το αρμενικό αντιτάχθηκαν σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι προσπαθούν να το μπλοκάρουν. Αλλά αυτή τη στιγμή, είναι ένα αληθινό γεγονός ότι υπάρχουν λόμπι που υποστηρίζουν και την Τουρκία».

πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News