Πολιτική Σάββατο 24/09/2022, 13:49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

70 κυβερνήσεις σε 77 χρόνια: Γιατί η Ιταλία αλλάζει τόσο συχνά (βίντεο)

70-kyverniseis-se-77-chronia-giati-i-italia-allazei-toso-sychna-vinteo-89843

Τον Ιούλιο του 2022 ο Μάριο Ντράγκι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, αφού έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης από τους εταίρους του στην κυβέρνηση συνασπισμού. Η αποχώρησή του οδήγησε την χώρα σε πολιτική αναταραχή και σε πρόωρες εκλογές που θα γίνουν αύριο Κυριακή. 

Η επόμενη κυβέρνηση, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα αποτελείται από μία ακροδεξιά συμμαχία, θα είναι η 70η που σχηματίζεται στην Ιταλία από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με μέσο όρο μία κυβέρνηση να αλλάζει κάθε 30 μήνες. Είναι μακράν η πιο συχνή διαδικασία από κάθε άλλο πενταετή εκλογικό κύκλο που συνηθίζεται σε κάθε χώρα. 

Η πολιτική αστάθεια αποδίδεται σε διάφορους λόγους, όμως στην «καρδιά» του προβλήματος της Ιταλίας βρίσκεται το υβριδικό της πολιτικό σύστημα. 

«Το σύστημα είναι σημαντικό να εκπροσωπεί διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικές προτιμήσεις, διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες. Η Ιταλία είναι μία χώρα με πολύ μεγάλες διαφορές», αναφέρει η Andrea Ruggeri, ειδικός σε θέματα πολιτικής και σε διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

«Ωστόσο, η Δημοκρατία απαιτεί αποτελεσματικές πολιτικές. Συνεπώς, ένας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ιταλία τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν έχει πολιτική και δεν κατάφερε να υλοποιήσει πολιτικές», συνεχίζει. 

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει κάποιους από τους λόγους της έντονης μεταβλητότητας στην ιταλική πολιτική:

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC