ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Ανάδειξη των διαιρετικών τομών με τον ΣΥΡΙΖΑ

Κυβέρνηση: Ανάδειξη των διαιρετικών τομών με τον ΣΥΡΙΖΑ

Με την πολιτική ζωή της χώρας να πηγαίνει αναπόφευκτα έως τις εκλογές σε ένα «σκληρό ροκ», στην κυβέρνηση θέλουν το επόμενο διάστημα να αναδείξουν και βασικές διαιρετικές τομές με την αξιωματική αντιπολίτευση στο αμιγώς ιδεολογικό πεδίο. Όπως είχε πει άλλωστε ο πρωθυπουργός και παλαιότερα, τα δύο κόμματα εκπροσωπούν «άλλους κόσμους». Τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει εμφατικά στο προσκήνιο το θέμα της Παιδείας, με την «είσοδο» της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα πρώτα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Για την κυβέρνηση, το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μία κομβική διαιρετική τομή με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς στη Ν.Δ. θεωρούν πως η τήρηση της νομιμότητας στα πανεπιστήμια είναι υψίστης σημασίας και η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι αυτή που θα αντιτίθεται στις λογικές «της βίας και του χάους», που ουκ ολίγες φορές έχουν παρουσιαστεί στα ελληνικά ιδρύματα. Αντιθέτως, για την αξιωματική αντιπολίτευση η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί ένα «μισθοφορικό σώμα» που θα αυξήσει την ένταση μέσα στα πανεπιστήμια. Μία ακόμη βασική τομή μεταξύ των δύο κομμάτων είναι η αξιολόγηση των καθηγητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για μεταρρύθμιση που έχει ψηφιστεί αλλά ακόμη δεν εφαρμόζεται, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει εκφράσει σφόδρα την αντίθεσή του.

Το θέμα των επενδύσεων αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου ένα ακόμη πεδίο που χωρίζει τις δύο πλευρές. Εμβληματική θέση σε αυτή την κατηγορία κατέχει το Ελληνικό, το οποίο εξαρχής ήταν για την κυβέρνηση επένδυση-σύμβολο. Η Νέα Δημοκρατία από την περίοδο που ήταν στην αξ. αντιπολίτευση κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως βάζει τρικλοποδιές στην επένδυση, στην οποία είναι «ιδεολογικά αντίθετη». Ενας τρίτος βασικός τομέας στον οποίο αναδείχθηκε η ιδεολογική διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι το ασφαλιστικό, κυρίως στο πεδίο των επικουρικών συντάξεων, όπου υπήρξε σφοδρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αίτημα αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κάτι που δεν πέρασε. Στο Μαξίμου ωστόσο θεωρούν πως το μοντέλο που εφαρμόστηκε, το οποίο βάζει μέσα και τον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί «παράδειγμα» για το πώς πηγαίνει η χώρα μπροστά.

Για την κυβέρνηση το θέμα των επενδύσεων αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, βασικό πεδίο ανάδειξης της πολιτικής της. Χθες παρουσιάστηκε μία ακόμη επένδυση στον κ. Μητσοτάκη, καθώς η United Group θέλει να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα έως το 2027 για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών νέας τεχνολογίας. «Πιστεύω πως η απόφασή σας αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης που επιδεικνύουν τόσο εγχώριοι όσο και διεθνείς επενδυτές στις προοπτικές της Ελλάδας. Και, φυσικά, πιστεύω ότι η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υποστηρίζουν αυτού του είδους τις επενδύσεις», δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το 2022 θα είναι ένα έτος που θα σημειωθεί ρεκόρ όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News