Πολιτική Τετάρτη 7/09/2022, 08:04
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρακολουθήσεις: «Αγκάθια» στην ατζέντα της Εξεταστικής

Παρακολουθήσεις: «Αγκάθια» στην ατζέντα της Εξεταστικής

Με τέσσερα συν ένα «αγκάθια» στην ατζέντα της, και εν μέσω ενός εκρηκτικού περιβάλλοντος που διαμορφώθηκε κυρίως από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για το επίμαχο ζήτημα στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας, αρχίζουν σήμερα το πρωί στη Βουλή οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις.

Πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης, που αποτελεί και το πρώτο «αγκάθι», είναι η εκλογή προεδρείου. Η κυβερνώσα παράταξη επιμένει στην τήρηση του υφιστάμενου Κανονισμού, σύμφωνα με τον οποίο το προεδρείο των επιτροπών αναδεικνύεται μέσω μυστικής ψηφοφορίας – στη βάση πλειοψηφίας. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, υποστηρίζει πως το προεδρείο μιας Εξεταστικής, η οποία συγκροτείται με το νέο Σύνταγμα ως δικαίωμα της μειοψηφίας, θα πρέπει να είναι «αντιπροσωπευτικό». Ωστόσο, αν και πρώτη φορά αναδείχθηκε ως ζήτημα στην Εξεταστική η οποία είχε συσταθεί προ μηνών με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, ουδέν εκ των κομμάτων έθεσε έκτοτε θέμα αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής ώστε να προβλέπεται «διακομματικό» προεδρείο.

Το δεύτερο «αγκάθι», που είναι συναφούς χαρακτήρα, αφορά την κλήση μαρτύρων. Από τον Κανονισμό προκύπτει, όπως λέγεται, ότι η σχετική λίστα διαμορφώνεται στη βάση της γνώμης της πλειοψηφίας. Στην προηγούμενη Εξεταστική η αντιπολίτευση προέβη σε καταγγελία της τακτικής της Ν.Δ., κάνοντας λόγο για αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων. Στην παρούσα φάση το ειδικότερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται αφενός στην ήδη προφορικά διατυπωμένη πρόθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κλήση του πρωθυπουργού στην Εξεταστική, και αφετέρου στην ανάλογη «γαλάζια» διάθεση να κληθούν πρόσωπα, όπως ο κ. Στ. Πιτσιόρλας ή και άλλοι, ως μάρτυρες για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Ετσι φθάνουμε στο τρίτο «αγκάθι», το οποίο έχει να κάνει με το εύρος της έρευνας: Τυπικά, ως μόνο σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι, βάσει του γραπτού και εγκριθέντος αιτήματος του ΠΑΣΟΚ, αντικείμενα έρευνας της Εξεταστικής θα είναι οι υποθέσεις Ν. Ανδρουλάκη, Αθ. Κουκάκη, η λειτουργία της ΕΥΠ και το παράνομο λογισμικό Predator. Ωστόσο, προφορικά στη συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας διεφάνη συμφωνία να ερευνηθεί και η υπόθεση των «συνακροάσεων» στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ – μια υπόθεση, ωστόσο, που «αγκαλιάζει» την περίοδο της πρωθυπουργίας του κ. Αλ. Τσίπρα. Είτε με αυτό ως «όχημα» είτε επιδιώκοντας μια νέα εντολή της Ολομέλειας, εκτιμάται πως η διερεύνηση θα επιχειρηθεί να μη μείνει μόνο στην περίοδο της σημερινής κυβέρνησης.

Τέταρτο «αγκάθι», σε συνάφεια με το προηγούμενο, αποτελεί η διάρκεια των εργασιών. Υπενθυμίζεται ότι έχει αποφασιστεί να δοθεί στην Εξεταστική ένας μήνας για να ολοκληρώσει τις εργασίες της. Θεωρείται πιθανό να ζητήσει και να λάβει μικρή παράταση, με τη μεν κυβέρνηση να επιδιώκει σύντομη ολοκλήρωση και την αξιωματική αντιπολίτευση να προσδοκά μακρά διαδικασία, προκειμένου να συντηρηθεί το αντικυβερνητικό κλίμα που καλλιεργεί.

Πέμπτο «αγκάθι» είναι ο απόρρητος ή όχι χαρακτήρας των συνεδριάσεων. Η Ν.Δ. εγείρει θέμα απορρήτου των διαδικασιών, καθώς η έρευνα θα αφορά και την εθνικά ευαίσθητη ΕΥΠ. Η αντιπολίτευση διαφωνεί ριζικά με κάτι τέτοιο.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News