Business & Finance Πέμπτη 1/09/2022, 12:53
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονόμου: Η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει πολύ γερά θεμέλια

Οικονόμου: Η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει πολύ γερά θεμέλια

«Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την οικονομία μέσα στο περιβάλλον των πρωτόγνωρων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κρίσεων παρουσιάζουν δύο όψεις: από τη μια τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία μας έχει αποκτήσει πολύ γερά θεμέλια και καταγράφει εξαιρετικά θετικές επιδόσεις χάρις στο άρτια δομημένο εξαρχής σχέδιό μας και την επαγγελματική από την πλευρά της κυβέρνησης υλοποίησή του. Κι από την άλλη οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ροές και τις τιμές του φυσικού αερίου δείχνουν να επιφυλάσσουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα για όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

«Οι δύο αυτές παραπληρωματικές όψεις είναι η βασική αιτία που η Ελλάδα αντέχει και δεν έχει συνθλιβεί στις Συμπληγάδες των τεράστιων διεθνών πιέσεων. Αντέχουμε γιατί μέσα από μια σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπεραποδίδει η οικονομία μας. Ειδάλλως μια χώρα σαν και μας στη μεταμνημονιακή περίοδο θα είχε γονατίσει», τόνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, δηλαδή τις άμεσες ξένες επενδύσεις που κατέγραψαν πέρυσι την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας, τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που σημείωσαν το 2021 ιστορικό ρεκόρ, τον κύκλο εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων που παρουσίασε αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 32% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, τη μείωση του ποσοστού ανεργίας που ήταν στα 12,1% τον Ιούνιο και οι εργαζόμενοι φθάνουν τα 4,2 εκατομμύρια, η υψηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2011. «Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και βέβαια όπως είναι γνωστό σε όλους ο Τουρισμός έχει επιστρέψει πολύ δυναμικά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφθασαν τα 2,6 δισεκ ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και τα 5,1 δισεκ ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου».

Υπογράμμισε ότι η πορεία αυτή μας δίνει τα όπλα για να αντέχουμε. Επανέλαβε ωστόσο ότι την ίδια στιγμή το διεθνές περιβάλλον σκεπάζουν σύννεφα που προοιωνίζουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Αναφέρθηκε στα λόγια του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ότι η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο, με τις τιμές του να είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με την αρχή της κρίσης εκτινάσσοντας μαζί και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και τροφοδοτώντας πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις.

Για την εκτίμηση των προοπτικών που διαγράφονται και τη λήψη αποφάσεων αποφασίστηκε ήδη έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου ενώ η Επιτροπή εργάζεται για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είπε, και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις συγκεκριμένες προτάσεις που είχε διατυπώσει.

«Σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις ώστε να ανακουφίσει σε ένα βαθμό την πίεση στην καθημερινότητα της ζωής των πολιτών», τόνισε ακολούθως ο κ. Οικονόμου με αναφορά σε μέτρα που έχουν ληφθεί για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τη γενικότερη στήριξη στην κοινωνία έναντι της ακρίβειας.

Είπε στη συνέχεια ότι «οι πόροι όμως δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η Πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος το οφείλει και στη συνετή πολιτική, η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο της χώρας. Συνεπώς όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός τα μέτρα θα είναι μετρημένα και ζυγισμένα έτσι ώστε οι πρόσκαιρες ανάγκες να μην ναρκοθετήσουν τις εθνικές προτεραιότητες».

Υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση «απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η ανακούφιση των πολιτών στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Συνεχίζοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό και συγκεκριμένα στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο. Είπε πως ο υπουργός ο κ. Μηταράκης καταθέτει σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά με τα στοιχεία που αφορούν τόσο την είσοδο των 38 μεταναστών από τον Έβρο το Δεκαπενταύγουστο όσο και τις αναφορές για το νεκρό παιδί. Σχετική ενημέρωση έγινε και χθες στη Βουλή και αυτό γιατί από την ανάλυση των έως τώρα δεδομένων προκύπτουν όπως τόνισε, «σημαντικές ανακολουθίες». Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σχετικά στοιχεία που μαζί με άλλα τίθενται στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Υπογράμμισε πως απώλεια ζωής επί ελληνικού εδάφους δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πηγή, από κανένα στοιχείο στη συγκεκριμένη περίπτωση και μέμφθηκε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ως ανεύθυνη αλλά και εθνικά επιζήμια.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα εγγραφής σε προσωπικό γιατρό για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News