Πολιτική Τρίτη 30/08/2022, 08:21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διλήμματα από το βήμα της ΔΕΘ

Διλήμματα από το βήμα της ΔΕΘ

Με ισχυρά διλήμματα και μήνυμα εξάντλησης της τετραετίας θα προσέλθει σε δύο εβδομάδες στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το εκρηκτικό κλίμα που έχει διαμορφώσει η υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και τις τρέχουσες μυστικές και φανερές δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν πως υφίσταται κυβερνητική φθορά, αλλά είναι «ελεγχόμενη», πυροδοτώντας εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Ο πρωθυπουργός “δεν ακούει” καν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών», αναφέρουν στενοί συνεργάτες του και παραμένει σταθερός στην επιλογή η χώρα να οδηγηθεί στην επόμενη –διπλή– εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη. Οπως σημειώνουν, εάν ο κ. Μητσοτάκης υιοθετούσε τις προτάσεις για πρόωρες εκλογές,  θα ήταν ευάλωτος σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι επιχειρεί να «αποδράσει» υπό τον κίνδυνο νέων αποκαλύψεων στην υπόθεση των υποκλοπών. Παράλληλα, θα όδευε σε μια «μονοθεματική» προεκλογική περίοδο, με την «μπάλα να βρίσκεται συνεχώς στο γήπεδο των υποκλοπών» που, βεβαίως, κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για τη Ν.Δ.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο πρωθυπουργός θα εμφανιζόταν να προτάσσει το προσωπικό του πολιτικό συμφέρον έναντι των προτεραιοτήτων της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει περιγράψει και θα περιγράψει εκ νέου από το βήμα της ΔΕΘ έναν «δύσκολο» χειμώνα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του ξέφρενου ράλι των ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας. Και η κατάσταση στη Γερμανία, όπως και οι δραματικές τοποθετήσεις ξένων ηγετών, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, τον επιβεβαιώνουν. Θα ήταν ως εκ τούτου τυχοδιωκτικό εν μέσω αυτής της συγκυρίας να οδηγούσε τη χώρα σε διπλή εκλογική αναμέτρηση. 

Η επιλογή εξάντλησης της τετραετίας δεν αναιρεί το γεγονός ότι με αφετηρία την προχθεσινή μετωπική αναμέτρηση των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή και επόμενο κρίσιμο σταθμό τη ΔΕΘ, η χώρα εισέρχεται σε μια παρατεταμένη και ιδιαίτερα «σκληρή» προεκλογική περίοδο. Υπό το ανωτέρω πρίσμα, η παρουσία του πρωθυπουργού το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη θα έχει σαφώς ισχυρότερα πολιτικά χαρακτηριστικά από ό,τι οι τρεις προηγούμενες. 

Ο πρωθυπουργός θα συγκρίνει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Ν.Δ. με την τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θα θέσει το δίλημμα εάν οι πολίτες επιθυμούν η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται προς τα εμπρός ή να επιστρέψει στην περίοδο πριν από το 2019, υπογραμμίζοντας πως «τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλά τα πάντα διακυβεύονται» σε όλο το φάσμα των πολιτικών που απασχολούν τους πολίτες.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα εστιάσει μόνο στην οικονομία και τη μείωση φόρων, σε αντιδιαστολή με την υπερφορολόγηση –ειδικά της μεσαίας τάξης– που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα επεκταθεί σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Επί της ουσίας, δηλαδή, θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό αφήγημα με το οποίο η Ν.Δ. θα πορευθεί προς τις κάλπες.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα:

• Θα προβεί σε μια κριτική αποτίμηση της έως τώρα κυβερνητικής θητείας. Θα αναφερθεί δηλαδή σε επιτυχίες, όπως η αποτελεσματική διαχείριση των εθνικών θεμάτων, της κρίσης στον Εβρο και της πανδημίας, αλλά και η επιστροφή της χώρας στην οικονομική κανονικότητα με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ. Θα αναγνωρίσει όμως και λάθη που έγιναν και γίνεται προσπάθεια να μην επαναληφθούν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις προπέρσινες καταστροφικές πυρκαγιές και την υπόθεση Ανδρουλάκη.

• Θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική και τα μέτρα στήριξης λόγω της ενεργειακής κρίσης για το 2023, αλλά και ένα «πακέτο» δεσμεύσεων για την επόμενη τετραετία εάν η Ν.Δ. επικρατήσει στις εκλογές. Στον πυρήνα των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία θα είναι η περαιτέρω μείωση εισφορών και φόρων, περιλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, καθώς και η κατάργηση των τελεταίων μνημονιακών επιβαρύνσεων, όπως το τέλος επιτηδεύματος – εάν τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούν τα μέτρα στήριξης έναντι του ενεργειακού κόστους δεν επιτρέψουν να καταργηθεί πλήρως από το 2023. Η κυβέρνηση διαθέτει εξ άλλου ως «όπλο» ότι τήρησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2019, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως σημαία το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά οδήγησε τελικά τη χώρα σε τρίτο μνημόνιο. Οσο για την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης θα συγκεκριμενοποιήσει πως θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα όπως η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού, το fuel pass, το επίδομα θέρμανσης και η επιταγή ακρίβειας. Ενώ θα αναφερθεί στην περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος μεγάλων ομάδων του πληθυσμού μέσω της αύξησης των συντάξεων, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Πάντως, συνεργάτες του κάνουν λόγο για ένα «ισορροπημένο» πακέτο, καθώς δεν πρέπει να δοθεί εσφαλμένο μήνυμα στις αγορές, στον βαθμό που παραμένει ο κρίσιμος στόχος η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη ΔΕΘ γνωρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει υποστεί φθορά από την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει συντελεστεί ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Σύμφωνα με τις έρευνες του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η Ν.Δ. υποχωρεί έναντι των ερευνών του Ιουλίου κατά τι περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μικρά κέρδη, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να παραμένει στα ίδια επίπεδα. Επίσης σημαντική παράμετρο αποτελεί πως προτεραιότητες για τους πολίτες παραμένουν άλλα θέματα, με κυρίαρχα την ακρίβεια, τις τιμές του ρεύματος, τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό. 

Οπως προσθέτουν κυβερνητικές πηγές, οι «απώλειες» για την κυβέρνηση είναι μικρότερες από ό,τι την περίοδο μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Τότε η Ν.Δ. (σύμφωνα με τις μετρήσεις της Pulse) είχε χάσει δύο ποσοστιαίες μονάδες υποχωρώντας από το 36,5% τον Ιούνιο στο 34,5% τον Σεπτέμβριο, αλλά στη συνέχεια τα ποσοστά της άρχισαν να σταθεροποιούνται, αν και σε κάπως χαμηλότερα επίπεδα.

Είναι σαφές ότι πλήρης αποτίμηση του αντίκτυπου των υποκλοπών δεν είναι δυνατόν να γίνει άμεσα, αφού το θέμα θα παραμείνει στην επικαιρότητα μέσω της σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου –που σχεδιάζει η Εξεταστική να κινηθεί με «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα ώστε η πολιτική αντιπαράθεση να γυρίσει σχετικά σύντομα σελίδα– κυρίαρχη εκτίμηση αποτελεί πως το κόστος για την κυβέρνηση είναι δυνατόν σταδιακά να απορροφηθεί υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, να μην υπάρξουν νέες αποκαλύψεις. 

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένους, τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ίσως τελικά διευκολύνουν τον κ. Μητσοτάκη στην επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας μέσω δεύτερων εκλογών, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφει δυναμική ανατροπής, στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται άλλη ρεαλιστική κυβερνητική λύση, ενώ πρόταγμα για την πλειονότητα των ψηφοφόρων αποτελεί η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας. 

Κατ’ άλλους, η διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας ίσως δώσει τον χρόνο για την έστω μερική εξομάλυνση των σχέσεων Ν.Δ. και Χαριλάου Τρικούπη, ώστε να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο πλήρες πολιτικό αδιέξοδο.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News