Πολιτική Πέμπτη 15/10/2020, 15:04
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία – Γερμανία: Προθεσμία μίας εβδομάδας στην Τουρκία

Προθεσμία μίας εβδομάδας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της, έδωσαν στην Τουρκία οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίοι κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Πρόσθεσε δε, ότι η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επεσήμανε ότι η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ερευνητικό σκάφος και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη». Ερωτηθείς μάλιστα, για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την αιφνίδια Navtex της Τουρκίας για την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών σε απόσταση έως και 6,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελλόριζου. Κι όλα αυτά, ενώ -μέχρι πρότινος- Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονταν ένα βήμα πριν την έναρξη του επόμενου γύρου των διμερών διερευνητικών επαφών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News