Πολιτική Σάββατο 20/08/2022, 09:46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μπαράζ νομοσχεδίων ανοίγει η Βουλή

Με μπαράζ νομοσχεδίων ανοίγει η Βουλή

Με ένα μπαράζ νομοσχεδίων που είτε έχουν δρομολογηθεί πριν από τις θερινές διακοπές, είτε πιθανώς προκύψουν μετά τη ΔΕΘ από τις διαφαινόμενες ανάγκες της φθινοπωρινής δύσκολης οικονομικής και ενεργειακής περιόδου, η κυβερνώσα πλειοψηφία σχεδιάζει όχι μόνο να υπογραμμίσει ότι συνεχίζεται το μεταρρυθμιστικό έργο της, αλλά και να μετατοπίσει το κέντρο κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος από την επικείμενη εξεταστική επιτροπή στην Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Πέραν τούτων, υπάρχει ασφαλώς και ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός που αυτή τη φορά θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι εκτός των άλλων θα αφορά ένα εκλογικό έτος.

Η μόνη «τυπική» εκκρεμότητα από την προηγούμενη περίοδο είναι για τη Βουλή η ολοκλήρωση της επεξεργασίας στην αρμόδια επιτροπή του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπό τον τίτλο «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα». Η συνεδρίαση στην επιτροπή προγραμματίστηκε για την Τρίτη 30 Αυγούστου, με την προοπτική να εισαχθεί προς τελική συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη κιόλας ημέρα, Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Για εκείνη την ημέρα, καθώς και για την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου για τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων.

Για τις παρακολουθήσεις

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα 22/8 έχει προγραμματιστεί η Διάσκεψη των Προέδρων, με κύριο αντικείμενο τον προγραμματισμό συνεδριάσεων Ολομέλειας και Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Είναι και από εκείνη την ημέρα που αναμένεται η κατάθεση νέων σχεδίων νόμων, μεταξύ των οποίων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες: του υπουργείου Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά πάρκα, του υπ. Υγείας για τη δευτεροβάθμια φροντίδα και ιατρική εκπαίδευση, καθώς και νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Οικονόμου για τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Από το υπ. Οικονομικών αναμένεται σχέδιο νόμου για τις ΔΕΚΟ, ενώ από το υπ. Πολιτισμού για τα δημόσια μουσεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά τη μετατροπή πέντε αμιγώς κρατικών μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινά Μουσεία σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου) σε ΝΠΔΔ.

Οδηγίες της Ε.Ε.

Πέραν αυτών αναμένονται επίσης δύο νομοσχέδια που θα αφορούν ενσωματώσεις οδηγιών της Ε.Ε.: Το πρώτο για τα πνευματικά δικαιώματα και το δεύτερο για τους κοινούς κανόνες της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, σχέδια νόμου για τη Δημοτική Αστυνομία και τις λαϊκές αγορές, καθώς και τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου.

 Τέλος, σειρά θα πάρουν νομοσχέδια για την κύρωση της πρόσφατα εκδοθείσας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ, καθώς και ακόμα ένα του υπουργείου Οικονομικών, που θα αφορά μεταξύ άλλων την «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων», του οποίου η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται αύριο.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News