Πολιτική Πέμπτη 18/08/2022, 09:44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Θα ζητήσει έρευνα και για το Predator

ΠΑΣΟΚ: Θα ζητήσει έρευνα και για το Predator

Τις κινήσεις της στην πολιτική σκακιέρα προετοιμάζει μεθοδικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενόψει της επανέναρξης των εργασιών της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα, με επίκεντρο ασφαλώς το ζήτημα της διερεύνησης όλων των πτυχών της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ν. Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του κόμματος έχει εξαρχής προαναγγείλει ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά ο χρόνος κατάθεσης της σχετικής πρότασης και, όπως προκύπτει από συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το ακριβές περιεχόμενό της θα καθοριστούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Με τα έως τώρα δεδομένα, θα πρέπει μετά βεβαιότητος να αναμένεται ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα επιμείνει: Πρώτον, στην πλήρη έρευνα της υπόθεσης της παρακολούθησης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αρχής γενομένης από την πλήρη ενημέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς και από τον πρώην και τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, αναφορικά με την επίμαχη υπόθεση, σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπεται από την πρόσφατη κυβερνητική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την επικύρωση του διορισμού του νέου διοικητή θα πρέπει να εκφρασθεί η γνώμη της Επιτροπής Θεσμών του Κοινοβουλίου.

Αυτό, όπως σχολιάζεται, σημαίνει ότι «θεσμικά» θα πρέπει να προηγηθεί η συνεδρίαση επί του διορισμού, ώστε μετά να είναι δυνατόν να παρουσιαστεί στην ειδική συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής, προκειμένου να συμμετάσχει με τον προκάτοχό του και κυβερνητικά στελέχη στην ενημέρωση των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Δεύτερον, στην πλήρη διερεύνηση της πτυχής του παράνομου λογισμικού Predator, μέσω του οποίου, ως γνωστόν, επιχειρήθηκε επίσης η «παγίδευση» του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. «Πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι που έχουν οδηγήσει στη διάθεση και χρήση του Predator, το οποίο είναι παράνομο στην Ελλάδα, για τις παρακολουθήσεις», δήλωσε χθες (ΑNT1) ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Στα αξιοσημείωτα είναι πως επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ δεν απορρίπτει τη συζητούμενη βούληση της γαλάζιας πλειοψηφίας για πραγματοποίηση έρευνας σε βάθος χρόνου στο παρελθόν, προκειμένου να εξεταστεί και η περίοδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Εφόσον η κυβέρνηση έχει στοιχεία, οφείλει να τα καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής», σημείωσε σχετικά (Μega) η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News