Πολιτική Σάββατο 13/08/2022, 13:15
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Οι Κεντροαριστεροί παρουσιάζουν το πρόγραμμμά τους εν όψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου

Ιταλία: Οι Κεντροαριστεροί παρουσιάζουν το πρόγραμμμά τους εν όψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου

Τα κύρια προγραμματικά του σημεία για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει σήμερα το ιταλικό κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα».

«Στις 25 Σεπτεμβρίου οι συμπατριώτες μας θα πρέπει να κάνουν μια ιστορική επιλογή ανάμεσα στην διαφύλαξη του συντάγματος και την αλλοίωσή του» δήλωσε ο γραμματέας των «δημοκρατικών», Ενρίκο Λέτα, μιλώντας στην ηγεσία του κόμματος. Παράλληλα, κατηγόρησε την επικεφαλής των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι ότι «ελπίζει να ξεχαστούν οι τόσες επιλογές της, κατά της Ευρώπης και κατά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ιταλία».

Στα κύρια σημεία του προεκλογικού προγράμματος των «δημοκρατικών» συμπεριλαμβάνεται η θεραπευτική χρήση της κάνναβης, ο ισότιμος γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, η έγκριση νόμου για να μπορεί να επιλέγει, κανείς, τον ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο σε περίπτωση σοβαρών ασθενειών και η παροχή της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά μεταναστών που έχουν φοιτήσει για τουλάχιστο μια πενταετία σε ιταλικά σχολεία.

Ο Ενρίκο Λέτα κατηγόρησε την συντηρητική συμμαχία ότι «στοχεύει στην συνολική οπισθοδρόμηση της χώρας» και πρόσθεσε ότι «η προοδευτική παράταξη της Ιταλίας δεν πρόκειται να το επιτρέψει». Ζήτησε, παράλληλα, από τα μέλη της ηγεσίας του κόμματός του να κάνουν σαφή την απεριόριστη εκτίμησή τους, στο πρόσωπο του Ιταλού προέδρου της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Όπως υπογραμμίζουν οι σχολιαστές, με την σημερινή του παρέμβαση και την αναφορά στα τέσσερα, αυτά, κύρια προγραμματικά σημεία, ο γραμματέας των «Δημοκρατικών» από την μία μεριά, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι το κόμμα του πρόκειται να επικεντρωθεί στο πεδίο των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και από την άλλη μεριά, να υπογραμμίσει ότι διαφωνεί κάθετα με το σχέδιο της ιταλικής κεντροδεξιάς και άκρας δεξιάς, που στοχεύουν στην έγκριση προεδρικού συστήματος και στην πιθανή αντικατάσταση, στην συνέχεια, του προέδρου Ματαρέλα. «Έχουμε ειδικευθεί σε επικίνδυνες αποστολές, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε ο Ενρίκο Λέτα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News