Πολιτική Πέμπτη 15/10/2020, 14:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση της Τουρκίας για το αεροσκάφος του Ν. Δένδια

Φωτ. Intimenews

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαμάχη Ελλάδας – Τουρκίας, μετά τις καταγγελίες της Αθήνας, αναφορά με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι τουρκικές αρχές «κράτησαν» στον αέρα το ελληνικό αεροπλάνο για τουλάχιστον 20 λεπτά, μέχρι να του επιτρέψουν να διέλθει του τουρκικού εναέριου χώρου και να συνεχίσει το ταξίδι του. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής διαβήματος διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα.

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απέδωσε το περιστατικό σε γραφειοκρατικά κωλύματα, ενώ έκανε λόγο για «καθοδηγούμενα» δημοσιεύματα.

«Είχε δοθεί άδεια στην πτήση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για το Ιράκ, ωστόσο μετά τη βλάβη του αεροσκάφους στη Βαγδάτη, η ελληνική πλευρά χρησιμοποίησε ένα δεύτερο αεροσκάφος, το οποίο είχε άδεια να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό». «Η είδηση ότι το αεροσκάφος του κ. Δένδια κρατήθηκε πριν την είσοδό του στον εναέριο χώρο μας είναι καθοδηγούμενη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» έσπευσε να προσθέσει.

«Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και το σύστημα Eurocontrol το επιβεβαιώνει. Όταν έφθασε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ζητήθηκε άμεσα το σχέδιο πτήσης από τις ιρακινές αρχές και μόλις παραδόθηκε το αεροσκάφος συνέχισε με ασφάλεια την πορεία του». «Φυσικά κανένα αεροσκάφος δεν μπορεί να πετά χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσης. Σε αυτή την περίπτωση η ασφάλεια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ήταν βασικό μας μέλημα» κατέληξε ο Ακσόι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News