Πολιτική Πέμπτη 15/10/2020, 14:06
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: Aντί της πρόσκλησης, είχαμε πρόκληση από την Τουρκία

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για «διπλή πρόκληση» από την Τουρκία «που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο καιρό, η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, είχε δεσμευτεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Όμως, αντί της πρόσκλησης, είχαμε πρόκληση» ανέφερε. Όπως είπε, με την στάση της η Τουρκία δείχνει «περιφρόνηση στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 1ης και 2ας Οκτωβρίου».

Aναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό με το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Νίκος Δένδιας o κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι μία ακόμη πρόκληση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. Δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις. Ελπίζουμε αυτό το συμβάν να μην επαναληφθεί στο μέλλον» είπε. Σχετικά με το Oruc Reis και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι θα κάνει έρευνες απάντησε πως «αυτή τη στιγμή κινούμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία και δείχνουμε αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως ο πωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες όπου τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν προς τους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες , με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Oruc Reis σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επανέλαβε ακόμη πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». «Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί η Τουρκία  να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση με  ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε» πρόσθεσε.

Απέναντι στη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, η Αθήνα διαπιστώνει – όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας – υιοθέτηση των θέσεών της «όχι μόνο από την Ε.Ε., αλλά και από τις ΗΠΑ, που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι  αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτήν την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε, η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο -όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis – ό,τι πρέπει και οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News