Πολιτική Παρασκευή 22/07/2022, 14:09
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Στα 2,2 δισ. τα υπερκέρδη στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί 300 εκατ.

Τσίπρας: Στα 2,2 δισ. τα υπερκέρδη στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί 300 εκατ.

Τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 12μηνο Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022, ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος το πόρισμα που κατέθεσε χθες με αναλυτικά στοιχεία ο τομέας Ε​νέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

«Οι άδικες χρεώσεις και τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ΑΠΕ που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εκτιμώνται σε 2,45 δισ. ευρώ», πρόσθεσε. 

«Με λίγα λόγια, με ευθύνη της κυβέρνησης σχεδόν 4,6 δισ. έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν σε αυτές των παραγωγών και κυρίως στα ταμεία της ΔΕΗ, που έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι για αυτούς τους λόγους ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι στο 62% ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ είναι στο 39% και έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα για επιχειρήσεις και τις τρίτες μεγαλύτερες για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «αισχροκέρδεια με τις πλάτες της κυβέρνησης, για χάρη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, που πρέπει πάση θυσία να καταγράφει κέρδη για να έχουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι, αλλά και για τους υπόλοιπους παίχτες τις αγοράς.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την φορολόγηση των υπερκερδών «κακόγουστο ανέκδοτο», λέγοντας ότι πρόκειται για λιγότερα από 300 εκατ., από τα οποία στη ΔΕΗ αντιστοιχούν τα 200 εκατ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News