ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To Mαξίμου και η δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές θα συνεχίσει τα ανοίγματα προς το Κέντρο

To Mαξίμου και η δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ

Η τελευταία υποψηφιότητα που ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν αυτή της κ. Αννας Ροκοφύλλου, ενός στελέχους που προέρχεται από τα σπλάχνα της σοσιαλδημοκρατίας, καθώς έχει κατέλθει υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ έχει διατελέσει και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. Η κίνηση –η οποία εν προκειμένω συνδέεται και με τη στενή φιλία του πρωθυπουργού με τον σύζυγο της κ. Ροκοφύλλου, Σπήλιο Μανιά– δείχνει πως ο κ. Μητσοτάκης παραμένει αταλάντευτος στην πολιτική στόχευση να συνομιλεί με το πολιτικό κέντρο και στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας, καθώς εκεί θεωρεί πως θα κριθούν οι επόμενες εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι μετρήσεις που γίνονται διαρκώς στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. Η Νέα Δημοκρατία, παρά την κριτική που γίνεται κατά καιρούς, δεν φαίνεται (αυτή τη στιγμή) να έχει πρόβλημα από τα δεξιά της, καθώς, εκτός των άλλων, οι σχηματισμοί που έχουν δημιουργηθεί δεν μοιάζουν ικανοί να δημιουργήσουν ρήγμα στο μεγάλο κόμμα της Κεντροδεξιάς. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης, με προσεκτικές κινήσεις που έχουν μεγάλη απήχηση στο δεξιό κοινό, έχει στεγανοποιήσει τα δεξιά του: η αντιμετώπιση στον Εβρο, ο έλεγχος στα θαλάσσια σύνορα και η αναβάθμιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν κινήσεις που δεν μπορεί να αντιπολιτευτεί ακόμα και ένα καθαρόαιμο δεξιό κόμμα. Συνεπώς το μεγάλο βάρος πέφτει στον κεντρώο χώρο που, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, αποτελεί τη βασική δεξαμενή για τον πρωθυπουργό.

To Mαξίμου και η δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ-1
Τη διάθεση επιπλέον 40 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να καλυφθούν οι λογαριασμοί του Ιουνίου, ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ «εκτοξεύτηκε» σε ποσοστά. Πλέον φαίνεται πως έχει πιάσει ένα ταβάνι και διαδοχικά τους τελευταίους δύο μήνες έχει διαρροές και προς τη Ν.Δ. Ενας στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ κινείται προς Ν.Δ., ενώ και όσοι δηλώνουν πως θα ψηφίσουν Νίκο Ανδρουλάκη έχουν πολύ θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δημιουργώντας μια δυνητική δεξαμενή για τη Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός, δε, έχει δηλώσει και δημοσίως σε συνεντεύξεις του πως οι εκλογές κρίνονται στο Κέντρο, δείχνοντας πως αυτόν τον δρόμο θα βαδίσει έως το τέλος. Η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του κ. Μητσοτάκη οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, έχει ακόμα περισσότερο χρόνο –πολλοί μάλιστα λένε πως αυτό ήταν και ένα από κριτήρια του πρωθυπουργού– να απορροφήσει σταδιακά και άλλο μέρος των ψηφοφόρων του Κέντρου.

Η τακτική αυτή θα συνεχιστεί τόσο με τη ρητορική του όσο και όπου είναι εφικτό με εισχώρηση στελεχών, ειδικά από το λεγόμενο βενιζελικό ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, υπάρχουν πληροφορίες πως μετά την πρόταση-έκπληξη του πρωθυπουργού στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπήρξε πρόταση και στην Εύη Χριστοφιλοπούλου, στην οποία φαίνεται να προτάθηκε η θέση της προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δείχνοντας πως το φλερτ Μητσοτάκη και κεντρώων αποτελεί κεντρική στρατηγική επιλογή.

Στήριξη μέχρι να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση 

Την παροχή ακόμα 40 εκατ. ευρώ, «για να καλυφθούν και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Ιούνιο», ανακοίνωσε με μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα κρύψω ότι η παγκόσμια συγκυρία είναι δύσκολη και παντού» και «κάθε μέτρο μοιάζει μικρό μπροστά στις μεγάλες ανάγκες». Ο πρωθυπουργός, στο μήνυμά του προς τους πολίτες με αφορμή την ενεργοποίηση του Power Pass για την ενέργεια, ανέφερε πως «μέσα σε λίγες εβδομάδες διεκπεραιώθηκαν 3 εκατομμύρια αιτήσεις και σχεδόν 2 εκατομμύρια δικαιούχοι εισπράττουν, ήδη, ποσά από 18 έως και 600 ευρώ». Κάνοντας λόγο για αποκατάσταση μιας αδικίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως συνολικά πιστώνονται 260 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς πολιτών, ενώ, όπως είπε, θα δοθούν άμεσα άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Ιούνιο. Η συγκεκριμένη ενίσχυση, σε συνδυασμό με άλλες που έχουν ήδη δοθεί, «μετριάζουν το βάρος των ανατιμήσεων», πρόσθεσε. Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η έξτρα ενίσχυση είναι εφικτή «χάρη στην ανάπτυξη που δίνει δημοσιονομικό χώρο», θυμίζοντας πως οι τιμές του φυσικού αερίου εξαπλασιάστηκαν από πέρυσι. «Είμαστε σε πόλεμο. Και αυτό είναι το κόστος της εθνικής μας άμυνας απέναντι σε μια παγκόσμια πρόκληση, που ζητάει ευρωπαϊκή απάντηση. Απάντηση που η χώρα μας θα διεκδικεί μέχρι να δοθεί», κατέληξε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News