Πολιτική Παρασκευή 15/07/2022, 21:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιταλία: Πηγές αναφέρουν ότι ο Ντράγκι είναι ανένδοτος στην παραίτησή του

Ιταλία: Πηγές αναφέρουν ότι ο Ντράγκι είναι ανένδοτος στην παραίτησή του

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα έχει ήδη σηματοδοτήσει ο Μάριο Ντράγκι, εφόσον δεν έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού του, σύμφωνα με πηγές. 

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτηση Ντράγκι την Πέμπτη, καλώντας τον να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη μεταξύ των κοινοβουλευτικών συμμάχων του. Ο Ντράγκι επιχείρησε να υποβάλει την παραίτησή του από τη στιγμή που το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην κυβέρνηση συνασπισμού του, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε, απήχε από την ψήφο εμπιστοσύνης. 

Ο Ντράγκι δεν είναι πρόθυμος να επανεξετάσει την απόφασή του και αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις του όταν θα μιλήσει στους βουλευτές την Τετάρτη, όπως αναφέρουν πηγές, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν. 

Μία παραίτηση του Ντράγκι θα οδηγούσε την Ιταλία σε αναστάτωση την ώρα η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση, ενώ η συγκυρία λαμβάνει χώρα σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ευρωζώνη, καθώς αυξάνεται η απειλή ύφεσης. 

Μία τέτοια εξέλιξη θα ακύρωνε επίσης τις ύστατες προσπάθειες που γίνονται από την πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και άλλους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν μία κυβερνητική κρίση. Μέχρι στιγμής, η αντίδραση των αγορών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σχετικά συγκρατημένη, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι μάλλον θα αποφευχθεί ένα καταστροφικό σενάριο, όπως οι πρόωρες εκλογές.   

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιταλίας στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας στις αρχές του 2021, ο Ντράγκι τόνισε ότι θα παραμείνει στην εξουσία μόνο εάν διασφάλιζε την υποστήριξη όλων των μελών της κυβέρνησης συνασπισμού. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Η επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση του Μ. Ντράγκι 

Ιταλία: Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Ντράγκι – Σε «κλοιό» πιέσεων τα ιταλικά ομόλογα

Νέα κρίση στο ευρώ; Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News