Business & Finance Πέμπτη 14/07/2022, 20:10
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Ντράγκι – Σε «κλοιό» πιέσεων τα ιταλικά ομόλογα

Ιταλία: Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Ντράγκι – Σε «κλοιό» πιέσεων τα ιταλικά ομόλογα

Δέκα χρόνια μετά τη δέσμευση “θα γίνει ό,τι είναι εφικτό” για τη διάσωση του ευρώ, ο Μάριο Ντράγκι βρίσκεται ξανά στο μέσον μίας νέας κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά και μίας πολιτικής κρίσης στην ίδια την χώρα του, που σημαίνει ότι ο νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από μία λεκτική παρέμβαση. 

Αφού αρχικά ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιό του ότι αποφάσισε να παραιτηθεί, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επέστρεψε στο Κυρινάλιο μέγαρο, για να ανακοινώσει και επίσημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την απόφασή του. Όμως, ο Ιταλός πρόεδρος δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του και αντ΄αυτού του ζήτησε να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου, για να εξακριβωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.  

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία την επόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.

Νωρίτερα, ο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι «οι συνθήκες δεν είναι πλέον κατάλληλες προκειμένου να συνεχίσω, καθώς η πλειοψηφία εθνικής ενότητας που υποστήριξε αυτή την κυβέρνηση πλέον δεν υφίσταται». Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ο βασικός εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού, αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδιασία ψήφου εμπιστοσύνης, δίδοντας καίριο χτύπημα στην ιταλική κυβέρνηση. 

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η χώρα εισέρχεται σε νέα πολιτική κρίση στην χειρότερη στιγμή της, καθώς οι αποδόσεις και τα spread των ιταλικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται στα ύψη. 

Αυτή την φορά το επίκεντρο της κρίσης στην Ιταλία είναι η απουσία οικονομικής ανάπτυξης παρά η δημοσιονομική της κατάσταση, με το πρόβλημα να εντείνεται ακόμη περισσότερο από τη νέα πολιτική αβεβαιότητα. 

Οι αποδόσεις και τα spreads των ιταλικών κρατικών ομολόγων βρέθηκαν σήμερα σε ασφυκτικό «κλοιό πιέσεων», μετά τις εξελίξεις με την ψήφο εμπιστοσύνης. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε προς στιγμή 24 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 13 Ιουνίου, αγγίζοντας το 3,5%, με το spread στις 222 μονάδες βάσης, έχοντας υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Η Ιταλία είναι αρκετή μεγάλη για να παρασύρει και την υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια καθώς το κρατικό χρέος της ύψους 2,5 τρισ.ευρώ είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας και υπερβολικά μεγάλο για διάσωση. 

Μέχρι στιγμής, οι υπόλοιπες αποδόσεις της περιφέρειας ήταν συγκρατημένες, όμως είναι άγνωστο τι προεκτάσεις θα μπορούσε να λάβει μία πολιτική κρίση στην Ιταλία. 

Πώς κινήθηκαν οι υπόλοιπες αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ

Η ελληνική αγορά ήταν φυσικό να επηρεαστεί, όμως τελικά κατάφερε να συγκρατήσει τις απώλειες των τιμών και να σταθεροποιηθεί, κλείνοντας τελικά στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της Τετάρτης. Η απόδοση της 10ετίας έκλεισε στο 3,49% αφού όμως ενδοσυνεδριακά ξέφυγε έως στο 3,57%, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 2,58% φθάνοντας προς στιγμή έως το 2,76%. 

Ακόμη πιο συγκρατημένη ήταν η άνοδος των αποδόσεων στον «πυρήνα», όπου το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης.

«Η αγορά κρατικού χρέους του ευρώ στο σύνολό της παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία, όμως παραμένει συγκρατημένη», αναφέρει ο Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ της Radobank. H ψήφος εμπιστοσύνης λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ιταλία, της οποίας το κόστος δανεισμού έχει εκτιναχθεί στα ύψη καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να συσφίγξει τη νομισματική πολιτική της. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα spreads των ιταλικών θα είχαν διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, εάν δεν ήταν δύσκολο για τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν ιταλικούς τίτλους εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, όπου οι διαμορφωτές πολιτικής αναμένεται να ανακοινώσουν το νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση κρίσεων. 

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόδοση του διετούς γερμανικού διευρύνθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 0,53%, φθάνοντας μάλιστα προς στιγμή και το 0,63%, καθώς traders στοιχηματίζουν σε μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ, ειδικά μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έβαλαν στο τραπέζι ακόμη και μία αύξηση της μίας ποσοστιαίας μονάδας από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Παρότι η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης, traders έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους στις 50 μονάδες στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Το ιταλικό χρηματιστήριο

Σε ελεύθερη πτώση και η χρηματιστηριακή αγορά της Ιταλίας, με το δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να κλείνει με απώλειες 3,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020, από τη στιγμή που το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν κατάφερε να στηρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι με ψήφο εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους διαβίωσης. 

Η πτώση των ιταλικών μετοχών ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη STOXX 600 που έκλεισε με απώλειες 1,5%. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Ντράγκι – Σε νέα πολιτική κρίση

Νέα κρίση στο ευρώ; Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

Τι μπορεί να πάει στραβά: Τα 4 σενάρια της UBS για ύφεση στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News