Πολιτική Παρασκευή 8/07/2022, 13:17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: O IGB καθοριστική ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Βορρά – Νότου

Μητσοτάκης: O IGB καθοριστική ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Βορρά – Νότου

Για μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κομοτηνή, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, αλλά και για τα Βαλκάνια και για ολόκληρη την Ευρώπη, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου IGB, στην Κομοτηνή, παρουσία του Βούλγαρου ομολόγου του Κίριλ Πέτκοφ και των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι εγκαινιάζεται μία «καθοριστική ενεργειακή γέφυρα» που ενώνει τον  Νότο με τον Βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Αυτή τη σημασία του IGB για τις δύο φίλες χώρες δηλώνει και η παρουσία του Κίριλ (Πέτκοφ) σήμερα μαζί μας» είπε ο πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ανέφερε ότι «οι βάσεις αυτού του έργου είχαν τεθεί από το 2009, όταν οι δύο χώρες υπόγραψαν το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Αργότερα, τα κοινοβούλιά μας το χαρακτήρισαν ως ένα έργο εθνικής προτεραιότητας, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργεί για το αύριο».

Η ολοκλήρωση του έργου «στην παρούσα εξαιρετικά ταραγμένη διεθνή συγκυρία, και αφού αντιμετωπίσαμε από κοινού και με αποφασιστικότητα τις όποιες τελευταίες προκλήσεις, αναδεικνύει τη μεγάλη του αξία σήμερα, δίνοντας μια ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου της ενεργειακής αυτονομίας της ηπείρου μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο IGB συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP στη γειτονική χώρα. Μπορεί να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News