Πολιτική Παρασκευή 1/07/2022, 17:28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάβημα στον Ρώσο πρέσβη: Χωρίς βάση οι απελάσεις Ελλήνων – Δυσανάλογα τα ρωσικά αντίποινα

Διάβημα στον Ρώσο πρέσβη: Χωρίς βάση οι απελάσεις Ελλήνων – Δυσανάλογα τα ρωσικά αντίποινα

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ρώσο πρέσβη στην Αβήνα, Αντρέι Μασλόφ, για την απέλαση των Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, προχώρησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΥΠΕΞ: 

«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε νωρίτερα διάβημα προς τον εδώ Ρώσο Πρέσβη, αναφορικά με την απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών από τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές στην Ρωσία.»

«Τόνισε ότι η ρωσική αντίδραση ήταν δυσανάλογη σε σύγκριση με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η χώρα μας κατά συγκεκριμένων Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι είχαν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι, καθώς είχαν αποδεδειγμένα επιδείξει δράση που δεν συνάδει με διπλωματική τους ιδιότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963.»

«Αντιθέτως, οι απελάσεις των Ελλήνων διπλωματών δεν έχουν καμία δικαιολογητική βάση, πέραν του ότι λειτουργούν ως δυσανάλογα αντίποινα. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι οι ανωτέρω Έλληνες διπλωμάτες σε καμία περίπτωση δεν παραβίασαν τις Συμβάσεις της Βιέννης.»

«Τέλος, εκφράστηκε η διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς για το περιεχόμενο πρόσφατων δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων και τονίστηκε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται γενικεύσεις και διατύπωση κατηγοριών εναντίον της χώρας μας που δεν μπορούν να επαληθευθούν.»

Σημειώνεται ότι στην αρχή της εβδομάδας το ΥΠΕΞ της Ρωσίας είχε ανακοινώσει την απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει ότι κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για «την πορεία αντιπαράθεσης των ελληνικών αρχών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου».

Το υπουργείο είπε ότι είχε επίσης διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της Ελλάδας να χαρακτηρίσει ομάδα Ρώσων διπλωματών «personae non gratae».

Σε απάνητησή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία», προσθέτοντας ότι τα άτομα αυτά «διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις».

«Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Εξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες», ανέφερε η Αθήνα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News