Πολιτική Παρασκευή 17/06/2022, 14:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερντογάν επιμένει στην προκλητική ρητορική: Τέλος οι συναντήσεις με την Ελλάδα

Ο Ερντογάν επιμένει στην προκλητική ρητορική: Τέλος οι συναντήσεις με την Ελλάδα

Ενώ, τις τελευταίες ώρες, στο πεδίο των ελληνοτουρκικών έχουν σταλεί μηνύματα αναθέρμανσης των διαύλων επικοινωνίας, όπως αυτά εκφράστηκαν και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί την επιθετική ρητορική κατά της Αθήνας, σημειώνοντας ότι είναι οριστική η απόφασή του να μην υπάρξουν από εδώ και πέρα συναντήσεις με την ελληνική πλευρά. 

«Είπα ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους, αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι τελειώσαμε τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας:

«Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη και οριστική κουβέντα. Από εδώ και πέρα, η Ελλάδα ας φροντίσει τον εαυτό της».

Υπενθυμίζεται ότι σε διαφορετικό μήκος κύματος είχε κινηθεί λίγες ώρες νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας, κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, τη θέση ότι είναι σημαντικό Ελλάδα και Τουρκία να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. 

Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κύπρου, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία και απευθυνόμενος προς τον Κύπριο πρόεδρο, είχε σημειώσει: 

«Είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο.

Έχεις δίκιο να λες ότι η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο. Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής.

Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».

Επιπλέον, όπως αποκάλυψε η «Κ» στο σημερινό της φύλλο, να κρατήσουν τον δίαυλο άμεσης επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ τους ανοιχτό είχαν συμφωνήσει, αντίθετα με τη ρητορική του Τούρκου προέδρου, χθες οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ, στο σύντομο τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους επαφής, μέχρις ότου η κατάσταση επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Δηλαδή μέχρι να υπάρξουν ξανά επίσημοι δίαυλοι και στα υπόλοιπα επίπεδα των διμερών σχέσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News