ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Στρατηγική πρώτης κάλπης

Νέα Δημοκρατία: Στρατηγική πρώτης κάλπης

Μετά το συνέδριο της Ν.Δ. και με δεδομένο πως σε ένα μήνα από τώρα μπαίνουμε και επισήμως στην τελευταία φάση πριν από τις εκλογές, έχουν αρχίσει και αποκρυσταλλώνονται οι άξονες με τους οποίους θα πάει η κυβέρνηση στις κάλπες της πρώτης Κυριακής, με στόχο ένα ποσοστό τέτοιο που θα δώσει ώθηση για την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

Εν αρχή ην η οικονομία: Η κυβέρνηση, εν μέσω πρωτοφανών και πολλαπλών κρίσεων, έχει στηρίξει την κοινωνία τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και τώρα στην εν εξελίξει ενεργειακή κρίση. Στην πρώτη φάση δόθηκαν 43 δισ. για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν, ενώ σήμερα με την ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση σχεδόν κάθε μήνα ανακοινώνει νέα μέτρα στήριξης. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Bruegel, το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας που αφορά την ενεργειακή κρίση και έχει προϋπολογίσει και διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των πολιτών έναντι της ενεργειακής κρίσης, ισούται με το 3,7% του ΑΕΠ και «είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών χωρών που εξέτασε η συγκεκριμένη μελέτη και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση». Η Νέα Δημοκρατία με την πολιτική που ακολούθησε τα τρία αυτά χρόνια έχει ακυρώσει, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, το βασικότερο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2019, που έλεγε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα ενδιαφέρονται μόνο για τις ελίτ. Και αυτό είναι ένα επιχείρημα που θα αναδειχθεί δεόντως έως τις εκλογές, καθώς το ποσοστό της Ν.Δ. εξαρτάται από τα μεσαία στρώματα, τα οποία ήταν οι κύριοι αποδέκτες της οικονομικής ενίσχυσης.

Ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής της Ν.Δ. θα στηρίζεται στη σύγκριση των δύο κυβερνήσεων συνολικά. Τα όσα έγιναν τα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα συγκριθούν με όσα έγιναν την περίοδο της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Σε όλους τους τομείς. Στην οικονομία, στις επενδύσεις, στην υγεία, στην ψηφιακή διακυβέρνηση και στην εξωτερική πολιτική. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στην «Κ» πως η Ελλάδα τα τελευταία 3,5 χρόνια «έχει ψηλώσει» και δεν αντιμετωπίζεται πλέον όπως την περίοδο της διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η μάχη του κέντρου είναι ο τρίτος πυλώνας πάνω στον οποίο θα κινηθεί η Ν.Δ. έως τις εκλογές. Τούτο δεν μεταφράζεται μόνο με ένταξη στελεχών, που ήδη η Ν.Δ. έχει ενσωματώσει πολλά από το ΠΑΣΟΚ και τον εκσυγχρονιστικό χώρο, αλλά κυρίως σε επίπεδο ρητορικής. Στο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως το σύγχρονο κέντρο είναι η ευρεία εκείνη πλειοψηφία των πολιτών που ενδιαφέρεται για την καθημερινότητά τους, τη ζωή τους και την οικογένειά τους. Η Ν.Δ. επιχειρεί συντονισμένα να μιλήσει σε αυτό το κοινό, αποφεύγοντας αφενός την ακραία πόλωση που λειτουργεί αποτρεπτικά για πολύ κόσμο και αφετέρου προβάλλοντας τα πεπραγμένα της σε σημαντικούς τομείς όπως η ψηφιακή μεταρρύθμιση, τα έργα υποδομών και οι επενδύσεις.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News