Πολιτική Τρίτη 22/12/2020, 16:41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπει το Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021

Οι στρατηγικοί στόχοι της κυβέρνησης για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας

Τι προβλέπει το Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021

Έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και άμεσων έργων για το επόμενο έτος περιλαμβάνει το «Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021», το οποίο παρουσίασαν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται για «ένα μελετημένο πρόγραμμα με τακτικούς στόχους και στρατηγικές κατευθύνσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας». Οι δράσεις του κατανέμονται ανά υπουργείο και αποκρυσταλλώνονται σε μορφή συγκεκριμένων μέτρων τα οποία έχουν κοστολογηθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Στα άμεσα έργα που περιλαμβάνει είναι ο ΒΟΑΚ, ο άξονας Πατρών-Πύργου, η επέκταση του Μετρό στην Αθήνα και η πρόοδος του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα στην Αττική και στην Κρήτη.

Στο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021, συνεχίζεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η διευκόλυνση των νέων επενδύσεων, η στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), ο εκσυγχρονισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στον δημόσιο τομέα, μαζί με τη νέα διαδικασία προσλήψεων, προωθείται η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η αποκέντρωση μέσω των «έξυπνων πόλεων». 

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδίου και το 2021 παραμένει η κοινωνία με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων, τη δημιουργία ευκαιριών για όλους με γνώμονα την αύξηση της απασχόλησης, χωρίς αποκλεισμούς. «Εργασία, Εκπαίδευση και Υγεία συνθέτουν ένα συνεκτικό τρίπτυχο στο Κυβερνητικό Σχέδιο 2021. Γι’ αυτό και ως επιμέρους ειδικός στόχος για το 2021 τίθεται η ολοκλήρωση του νέου ΕΣΥ με τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Aποτίμηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης

Κάνοντας αποτίμηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε από την πλευρά του στα 144 νομοσχέδια που έχουν ψηφισθεί από τον Ιούλιο 2019 και επεσήμανε τους βασικούς κανόνες καλής νομοθέτησης που πρέπει να ακολουθεί η κυβέρνηση. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου «αναδείχθηκαν η σημαντική μείωση που έχει ήδη επιτευχθεί στον αριθμό των επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων, η αύξηση του μέσου χρόνου διαβούλευσης των νομοσχεδίων που ανέρχεται σε 15 ημέρες κατά το 2020 έναντι σχεδόν 7 ημερών κατά το 2019 και 5,5 ημερών κατά το 2018, όπως επίσης η μείωση κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 30% του αριθμού των τροπολογιών και κατά ποσοστό που προσεγγίζει το 50% των εκπρόθεσμων τροπολογιών».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News