Πολιτική Τρίτη 22/12/2020, 16:11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευκλ. Τσακαλώτος: Από τις χειρότερες στον κόσμο η διαχείριση της πανδημίας από τη Ν.Δ.

Φωτ. Intime

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας ασκεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικαλούμενο σχετική κατάταξη του Bloomberg.

«Το Bloomberg ανανέωσε χθες την κατάταξη για τον βαθμό επιτυχίας των χωρών στην διαχείριση της πανδημίας. Με βάση τον μέσο όρο των 10 δεικτών η χώρα μας είναι 50η στις 53 και η χειρότερη στην Ευρώπη» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι από τον προηγούμενο μήνα η χώρα μας «έπεσε 19 θέσεις που είναι η μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες».

«Ενδεικτικά, στους θανάτους ως ποσοστό των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα είμαστε στην τελευταία θέση της κατάταξης. Και αυτό παρότι έχουμε το πιο σκληρό lockdown από όλες τις χώρες. Ίσως αυτό θα έπρεπε να χτυπήσει ένα καμπανάκι στους κυβερνώντες ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα πέραν των περιοριστικών. Σαν αυτά που φώναζε η αντιπολίτευση για παράδειγμα, όπως την μείωση του συνωστισμού στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς, την καθολική πρόσβαση σε τέστ κλπ» τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει πως «είμαστε στην θέση 44, δηλαδή από τις 53 χώρες, 43 αναμένεται να τα πάνε καλύτερα από εμάς οικονομικά και μόλις 9 χειρότερα».

Παρατηρεί επιπλέον πως «οι δύο καλύτεροι δείκτες για την χώρα μας είναι αυτός την καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού όπου έχουμε 80/100 και αυτός της ανθρώπινης ανάπτυξης που έχουμε 89/100, ο οποίος βασίζεται στο εισόδημα, στο προσδόκιμο ζωής και στην πρόσβαση στην εκπαίδευση». Και οι δύο δείκτες, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο «έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικό κράτος και βελτιώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αντίθετα η ΝΔ από την μέρα που ανέλαβε μέχρι την έναρξη της πανδημίας δεν θεώρησε χρήσιμο να φτιάξει ούτε μία ΜΕΘ».

«Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός κοστίζει ζωές και το κοινωνικό κράτος τις σώζει. Ταυτόχρονα καταλαβαίνω ότι ο νεοφιλελευθερισμός αποτυγχάνει ακόμη και στην μία υπόσχεση που δίνει, αυτή της ανάπτυξης. Πολύ θα ήθελα να ξέρω τα συμπεράσματα που βγάζουν στην Ν.Δ., και το πώς δικαιολογούν τις πολιτικές τους» συμπληρώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News