Πολιτική Δευτέρα 6/06/2022, 11:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Prorata: Μικρή ενίσχυση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο στην πρόθεση ψήφου

Δημοσκόπηση Prorata: Μικρή ενίσχυση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο στην πρόθεση ψήφου
Ο «Σφυγμός» του Μαΐου 2022, η τελευταία μηνιαία μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων από την Prorata καταγράφει μικρές μεταβολές στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου. Η Νέα Δημοκρατία (31%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (25%) παρουσιάζουν οριακά κέρδη της τάξης του 1% και 0,5% αντίστοιχα, συγκριτικά με την μέτρηση του Απριλίου, διαμορφώνοντας την μεταξύ τους απόσταση στο 6%. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταγράφει οριακή αύξηση των δυνάμεων του, ανιχνευόμενο στο 12,5%, ενώ για τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν παρατηρούνται μεταβολές: Το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 5% των προτιμήσεων, η Ελληνική Λύση το 3.5% και το ΜεΡΑ 25 το 2%.
Δημοσκόπηση Prorata: Μικρή ενίσχυση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο στην πρόθεση ψήφου-1
Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια παραμένει το κύριο πρόβλημα, που σύμφωνα με την κοινή γνώμη, αντιμετωπίζει η κοινωνία. Παράλληλα, η διαφαινόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οδηγεί στην αναρρίχηση των εθνικών θεμάτων στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, με τα ζητήματα των χαμηλών μισθών και των συνθηκών εργασίας να ακολουθούν. Την πρώτη πεντάδα στη λίστα των κορυφαίων προβλημάτων της περιόδου συμπληρώνουν τα θέματα διαφθοράς και διαφάνειας και τα ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία.
Δημοσκόπηση Prorata: Μικρή ενίσχυση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο στην πρόθεση ψήφου-2
Πλάι στην παγιωμένη κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών μεγάλη εικόνα της απογοήτευσης και του θυμού, παρατηρείται για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες μικρή αύξηση όσων αισθάνονται ελπίδα και αισιοδοξία. Συναισθήματα, ωστόσο, τα οποία περισσότερο αποτυπώνουν μια προσδοκία που αναμένει διάψευση ή επιβεβαίωση, παρά μια θετική και ανθεκτική στο χρόνο συναισθηματική μεταστροφή μερίδας της κοινωνίας.
Δημοσκόπηση Prorata: Μικρή ενίσχυση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο στην πρόθεση ψήφου-3
Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο παραμένει χαμηλή – τεκμηριώνοντας τα διευρυμένα όρια της κοινωνικής δυσαρέσκειας – αλλά πάντως υψηλότερη της εκλογικής επιρροής της ΝΔ, εύρημα που επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση σαφώς «αντέχει» παρά το πιεστικό περιβάλλον που σχετίζεται με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιολογούνται ακόμα πιο αρνητικά ως προς το δικό τους έργο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αξιολογείται με θετικό πρόσημο από μερίδα ψηφοφόρων (21%) μικρότερη της δικής της εκλογικής επιρροής (25%). Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν αξιολογείται θετικά στη διαχείριση του κορυφαίου προβλήματος της περιόδου, δηλαδή της ακρίβειας, καθώς μόλις το 27% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο αντιμετώπισης της, με τη μεγάλη πλειονότητα (73%) να δηλώνει μικρή ή μηδενική ικανοποίηση από αυτόν.
Δημοσκόπηση Prorata: Μικρή ενίσχυση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο στην πρόθεση ψήφου-4
Δημοσκόπηση Prorata: Μικρή ενίσχυση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο στην πρόθεση ψήφου-5
Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει και το bras de fer μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Ο μεν, πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σαφώς προσλαμβάνεται από την κοινή γνώμη ως πιο ικανός στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, ως πιο αποτελεσματικός στην επίλυση κρίσιμων προβλημάτων και ως πιο συνεπής απέναντι σε όσα λέει και υπόσχεται, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πιο ασυμβίβαστος απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα, ως πιο ακέραιος στη διαχείριση των χρημάτων του κράτους και ως να έχει καλύτερη αίσθηση των προβλημάτων και των ανησυχιών της κοινωνίας.
Δημοσκόπηση Prorata: Μικρή ενίσχυση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο στην πρόθεση ψήφου-6
Δημοσκόπηση Prorata: Μικρή ενίσχυση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο στην πρόθεση ψήφου-7
Ταυτότητα της έρευνας:
Δημοσκόπηση Prorata: Μικρή ενίσχυση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο στην πρόθεση ψήφου-8

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News