Πολιτική Τετάρτη 14/10/2020, 19:50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ελλάδα ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Φωτ. Twitter / Geoffrey Pyatt

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα –και έως τις 18 Οκτωβρίου- ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κλαρκ Κούπερ, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους τόσο στην Αθήνα όσο και στη ναυτική βάση της Σούδας.

Αντικείμενο της επίσκεψης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποτελεί η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας από την ανατολική Μεσόγειο έως και την περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθεί και η διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον.

Τον Αμερικανό διπλωμάτη καλωσόρισε στην Ελλάδα και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να αξιοποιήσουμε την τεράστια πρόοδο από την ιστορική επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, για την προώθηση μιας στρατιωτικής σχέσης που είναι από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη» έγραψε στο Twitter.

Εκτός από την Ελλάδα, ο Κλαρκ Κούπερ θα επισκεφτεί τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Πολωνία. Η συγκεκριμένη περιοδεία έχει ως στόχο την πραγματοποίηση συναντήσεων με συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ για την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και του αμυντικού εμπορίου.

Πραγματοποιείται δε, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex για σεισμογραφικές έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 μιλίων από τις ακτές του Καστελλόριζου, κίνηση η οποία καταδικάστηκε απερίφραστα από την Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News