Πολιτική Κυριακή 29/05/2022, 21:41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ράνια Σβίγκου εκλέχθηκε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ράνια Σβίγκου εκλέχθηκε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής

Ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή η ψηφοφορία για ανάδειξη γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Νέα γραμματέας εκλέχθηκε η Ράνια Σβίγκου και αναπληρωτής γραμματέας ο Γιώργος Βασιλειάδης με ποσοστό 76,5%.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την εκλογή των 38 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που μαζί με τον πρόεδρο, τη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα θα απαρτίζουν την Πολιτική Γραμματεία.

Τα μέλη που εκλέχθηκαν είναι τα κάτωθι:

Αναγνωστοπούλου Σία
Αράπη – Μπελώνη Παναγιώτα
Αχτσιόγλου Έφη
Γεροβασίλη Όλγα
Δούρου Ρενα
Δούση Μάγκυ
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηλιόπουλος Νάσος
Θεοχαρόπουλος Θανάσης
Καβαδία Αννέτα
Καλαμαρά Έφη
Καρκούλια Ζωή
Κνήτου Κατερίνα
Κολτσίδα Δανάη
Κουβέλη Μαρία
Λάμπρου Πάνος
Ματσούκα Χάρις
Μπίστης Νίκος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθός Ανδρέας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παππάς Νίκος
Πολάκης Παύλος
Ραγκούσης Γιάννης
Ρήγας Πάνος
Σκορίνης Νίκος
Σκουρλέτης Πάνος
Σπίρτζης Χρήστος
Συμεωνίδου Ελένη
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τεμπονέρας Διονύσης
Τζακρή Θεοδώρα
Τζανακόπουλος Δημήτρης
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φίλης Νίκος
Φλαμπουράρης Αλέκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτσης Αλέξης

Αντέδρασε ο Πολάκης – Αυστηρή απάντηση Τσίπρα

Πάντως, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τη Ράνια Σβίγκου για τη θέση της γραμματέως προκάλεσε αμηναχία σε μέρος των «300» της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. 

Ουσιαστικά τόσο οι «προεδρικοί» όσο και η «Ομπρέλα» χωρίστηκαν στα δυο.

Ο Παύλος Πολάκης δεν συμφώνησε με την υποψηφιότητα Σβίγκου, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για πρόσωπο που δεν στήριξε τη διεύρυνση. Αυτό είναι «απολύτως ψευδές», σχολιάζουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Από την «Ομπρέλα», ο Θοδωρής Δρίτσας μίλησε για μη συνθετική πρόταση, αφού προέρχεται από την εσωκομματική μειοψηφία.

Τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας αυστηρή απάντηση πρώτα στον Παύλο Πολάκη ότι «δεν είσαι εσύ ο αυθεντικός εκφραστής των 172.000 μελών», αλλά «τα εκπροσωπούν ο καθένας και καθεμία από μας». Στρεφόμενος και προς τον Θοδωρή Δρίτσα ανέφερε ότι «εγώ έκανα μια συνθετική πρόταση και σήμερα αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω πρόσωπα θλιμμένα». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, συμφωνα με πληροφορίες, πως έκανε μια πρόταση με αξιολογικά κριτήρια για το ποιος είναι ικανός για να κάνει αυτή τη δουλειά χωρίς να υπολογίζει από ποια τάση προέρχεται. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε 38 πρόσωπα για το όργανο της Πολιτικής Γραμματείας, στο οποίο επιπρόσθετα συμμετέχουν ex officio o πρόεδρος και οι δύο γραμματείς. Επιπλέον κατατέθηκαν ακόμη τέσσερις υποψηφιότητες από την πλευρά της «Ομπρέλας», οι Νίκος Φίλης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Αννέτα Καββαδία και Πάνος Λάμπρου.

Ο Στέλιος Παππας κατέθεσε πρόταση για να σπάσει σε δύο κάλπες η πρόταση γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα (προφανώς για να δοθεί δυνατότητα περισσότερων λευκών στην υποψηφιότητα της Ράνιας Σβίγκου η οποία δυσαρεστήσε και μερίδα της Κίνησης μελων). Την πρότασή του υπερψηφισαν μόλις πέντε, μεταξύ των οποίων ο Παύλος Πολάκης και ο Γιάννης Μουζάλας. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News