ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Οι προκλήσεις και η ανάλυση της Αθήνας

Ελληνοτουρκικά: Οι προκλήσεις και η ανάλυση της Αθήνας

Καθώς η πλευρά της Τουρκίας εντείνει την προκλητικότητά της, τόσο ρητορικά όσο και στο πεδίο με συνεχείς υπερπτήσεις, η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες: αφενός κρατάει ψύχραιμη στάση, αφετέρου στέλνει μήνυμα σε όλα τα επίπεδα πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιστολή που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ που καταρρίπτει τα όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, ενώ η πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο Νταβός κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, στέλνοντας μήνυμα στην Αγκυρα πως η Ελλάδα δεν κάνει πίσω στα δίκαιά της.

Στην Αθήνα πάντως εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια ενόψει του καλοκαιριού. Η βασική πεποίθηση είναι πως η Τουρκία έχει επιστρέψει με μεγάλη ταχύτητα στη στάση που είχε προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οπερ σημαίνει πως η Αγκυρα ετοιμάζεται για ένα θερμό καλοκαίρι. Πώς μεταφράζεται αυτό; Η Τουρκία θα ασκεί πίεση στην ελληνική πλευρά με όλους τους τρόπους και θα κινείται ανάλογα με τις αντιδράσεις.

Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές λένε πως αυτή είναι η πάγια τακτική της Τουρκίας με τριπλό στόχο: Πρώτον, να πιέσει τη Δύση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η Αγκυρα έχει επανέλθει στη λογική πως η Δύση την έχει περισσότερο ανάγκη από ό,τι έχει η ίδια τη Δύση. Μία άποψη που μπορεί να είναι και επικίνδυνη.

Ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας είναι να εμπεδώσει στον διεθνή παράγοντα πως αποτελεί μία περιφερειακή ανεξάρτητη δύναμη και κινείται ως τέτοια. Και ο τρίτος στόχος είναι να αποκομίσει κέρδη και από τη Ρωσία, εξ ου και οι αντιρρήσεις που φέρνει για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που ικανοποιούν τη Μόσχα.

Η Αθήνα από την πλευρά της είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, αν και θεωρεί πως τη δεδομένη χρονική στιγμή το ΝΑΤΟ δεν θεωρείται πιθανό να αφήσει να εκτραχυνθεί η κατάσταση. Η πρόσφατη πάντως αγορά από την Αγκυρα ενός τέταρτου γεωτρύπανου με το όνομα «West Cobalt» που είναι γνωστό ως «Cobalt Explorer» και έχει τη δυνατότητα για γεώτρηση σε βάθος μεγαλύτερο από 12.000-12.500 μέτρα, δείχνει πως η Τουρκία μπορεί να «απειλήσει» και φέτος το καλοκαίρι βγάζοντας ένα γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο.

Η απάντηση της Αθήνας, όπως προειπώθηκε, είναι ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Ερωτηθείς μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, απάντησε ότι «είμαστε πάντα σε διάθεση να συνομιλούμε με τους γείτονές μας, αλλά πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Και σίγουρα δεν είναι προϋπόθεση η Ελλάδα να συμπεριφέρεται όπως επιθυμεί ο Ερντογάν. Η χώρα μας θα αναδεικνύει παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας».

Ελληνοτουρκικά: Οι προκλήσεις και η ανάλυση της Αθήνας-1
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία απροστάτευτη», ανέφερε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την κ. Κατ. Σακελλαροπούλου. (intimenews)

Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Μητσοτάκης είχε το καθιερωμένο τετ α τετ με την κ. Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός επέλεξε χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να μιλήσει εκτενώς για την Τουρκία, εστιάζοντας στο ταξίδι στις ΗΠΑ και προαναγγέλλοντας ένα νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις απροστάτευτους απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια», ανέφερε, λέγοντας πως το σχέδιο της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στα ελληνοτουρκικά σήμερα, κατά την εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η ελληνική πλευρά «δεν έχει λόγο να ανοίξει διάλογο με το παράνομο και το ανιστόρητο» .«Όσο αυτοί απειλούν τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα δίπλα όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας», τόνισε. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News