Πολιτική Πέμπτη 26/05/2022, 14:35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Ζήτημα κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά θέτει ξανά ο Τσαβούσογλου

Ελληνοτουρκικά: Ζήτημα κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά θέτει ξανά ο Τσαβούσογλου

Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά της με μη στρατιωτικό καθεστώς από το 1960 και αν δεν σταματήσει αυτό, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία της Ελλάδας εκεί, απείλησε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω το θέμα. Τα βήματα της Ελλάδας στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία», είπε ο κ. Τσαβούσογλου επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Τούρκος υπουργός μάλιστα επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο για τα επιχειρήματά του: «Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ακυρώνει το καθεστώς των νησιών που της είχαν δοθεί υπό όρους βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει», δήλωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα με καθαρά απειλητική ρητορική ότι «το θέμα δεν πρέπει να απορριφθεί με κενά λόγια του τύπου “η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, εποφθαλμιά τα εδάφη μας”. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση συμφωνίας. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε “δεν πειράζει, όσα όπλα κι αν βάλουν”. Εφόσον δεν σταματήσετε την παραβίαση [των όρων], θα σας κυνηγάμε», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον είχε μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στα ελληνοτουρκικά και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ [Άντονι] Μπλίνκεν και απευθύναμε προειδοποίηση. Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση [των βάσεων] δεν διέφυγε της προσοχής μας,» ανέφερε επίσης ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Παράλληλα είπε ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει νέα επιχείρηση στη Συρία εάν αυξηθεί η απειλή για αυτήν στη συνοριακή περιοχή.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News